Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Комисията за износ към Националната галерия ще работи само при поискване

Споразумението между Министерството на културата и Агенция „Митници” промени правилата

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков - Комисията за износ към Националната галерия ще работи само при поискване

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков

Комиисята за износ на художествени произведения към Националната художествена галерия спира да работи в определени дни и часове, съобщиха от институцията. При необходимост ще бъде назначавана комисия, която да разглежда конкретни искания за износ на културни ценности.

Причината е в подписаното Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“, според което вече е достатъчна само декларация от автора износител при износ на авторски творби, а в случаи, когато се изнасят произведения на изкуството, не по-стари от 50 години, ще се представя само декларация за произход и способ на придобиване.

Съгласно подписаното споразумение това се отнася за машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност (с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности); машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори, или са произведени в големи количества и не притежават значима културна, научна или художествена стойност, или не са свързани с историческа личност или събитие; произведения на изкуството, които са собственост на авторите си, или не са по-стари от 50 години; антикварни предмети, които не са произведения на изкуството и не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности;остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предназначение според Закона за културното наследство.

Вижте още: ХУДОЖНИЦИТЕ ВЕЧЕ С ОБЛЕКЧЕН РЕЖИМ ЗА ИЗНОС НА ТВОРБИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах