Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Комисията за защита от дискриминация проверява хотела за расисткия надпис

Собственикът на „Heaven“ Георги Славов твърди, че надпис не е имало, но съжалява, че не е сложил

Расисткият надпис на входа на хотел „Heaven“ в Слънчев бряг днес отсъства. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Комисията за защита от дискриминация проверява хотела за расисткия надпис

Расисткият надпис на входа на хотел „Heaven“ в Слънчев бряг днес отсъства. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Комисията за защита от дискриминация проверява случая с расисткия надпис в хотел „Heaven“ в Слънчев бряг, съобщи Нова тв. Зам.-председателят на комисията д-р Баки Хюсеинов заяви пред медията, че „ще бъде образувано производство във връзка с жалбата“. Чуждестранни туристи съобщиха във Фейсбук и в туристически сайт в интернет за расистки надписи „Само за бели” и „Животът на белите има значение” на входа на хотела и публикуваха снимкови доказателства.

Вижте още: ХОТЕЛ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ПОСРЕЩА ГОСТИ С НАДПИС „САМО ЗА БЕЛИ“

„Това е един от 19-те признака, заложени в Закона за защита от дискриминация. Изпратихме наш регионален представител в Слънчев бряг, проверихме случая, имахме протокол. Ще гледаме преписката по общия ред, събирайки доказателствени материали“, каза д-р Хюсеинов.

Снимка на входа на „Heaven“, публикувана в групата „Чужденци в София и приятели“ във Фейсбук

Камерата на Нова показа мястото от надписа на снимките, където днес посланията липсват. Пред репортера на телевизията собственикът на хотела Георги Славов каза, че кадрите са „фейк нюз или как му казвате, монтаж или както и да е, виждали сме и други такива монтажи и така нататък“. Славов заяви, че надпис не е имало, но съжалява, че не го е поставил:

„Не виждам за какво е цялото това напрежение, при положение, че в България няма закон за расизма. Дори да има такъв надпис, това не е незаконно. Как може да има хотел за джендъри, хотел за без деца, със деца, само за гейове, пък не може да има хотел за бели? Съжалявам даже, че не съм го сложил“.

Собственикът на хотела обясни, че няма право да върне чернокож гост, а дали би го направил – е „въпрос на личен избор“. 

„Имали сме и много чернокожи, от Франция идваха, сенегалски французи тука да стоят. Аз съм много доволен от нашето правителство, че не ни наводни с бежанци. Мисля, че е по-добре“. 

На въпрос дали е расист, Славов отвърна:

„Не смятам, че това е важно“.

Ако бъдат събрани доказателства, че подобен надпис е присъствал на входа на хотела, на собственика може да бъде наложена глоба до 2000 лв. по Закона за защита от дискриминация, обясни д-р Хюсеинов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg