Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Компютър рисува като Рембранд, смях!

Изобретили са нов начин за подигравка с изкуството, коментира арт критикът на „Гардиън“ Джонатан Джоунс

Творба, рисувана от компютър, е замислена да прилича колкото е възможно повече на Рембрандова. - Компютър рисува като Рембранд, смях!

Творба, рисувана от компютър, е замислена да прилича колкото е възможно повече на Рембрандова.

Екип от технологични учени, в сътрудничество с „Майкрософт“ и други технологични компании, създаде триизмерна картина в стила на холандския майстор Рембранд. Портретът е нарисуван, след като съществуващи работи на художника са били анализирани от компютър.

Новата творба е замислена да прилича колкото е възможно повече на Рембрандова. Отпечатана е триизмерно, за да получи същата текстура като маслена картина.

„Искахме да разберем какво прави едно лице да изглежда като на Рембранд“, казва пред Би Би Си Емануел Флорес, технологичен директор на проекта, наречен „Следващият Рембранд“.

Първоначално въведена дигитално от човешка ръка, информацията за картините на художника била анализирана от компютри, които открили модели в това как Рембранд например оформя очите в своите портрети. След това били изградени компютърни алгоритми, способни да възпроизведат нов портрет, копирайки стила на художника. За да се рамкира огромния брой възможни резултати за изгледа на обекта на картината, компютърът бил ограничен само до образа на европеиден мъж на възраст между 30 и 40 години, с брадичка, с черни дрехи и шапка, с видим десен профил.

Вижте още: РОБОТ РИСУВА КАТО РЕМБРАНД? НЕКА ПЪРВО ДА НАДХИТРИ ЕДНА КОТКА

Хората в екипа не са решавали какъв да е крайният изход на творбата – те просто подбрали алгоритмите според тяхната ефективност и оставили компютърът да излезе с финалното си решение за това как да изглежда платното.

„Целта ни беше да конструираме машина, която работи като Рембранд. Така ще разберем по-добре какво прави шедьовъра шедьовър – казва Флорес. – Но не смятам, че можем да заменим Рембранд – той е уникален.“

Такова е и мнението на колумниста на британския „Гардиън“ Джонатан Джоунс – известен с острите си критики към комерсиални явления в съвременното изкуство. В статия под заглавие „Дигиталният Рембранд: Нов начин да се подиграеш на изкуството, направен от смешници“ Джоунс заявява, че проектът е пародия и никое компютърно генерирано изкуство не може да отговори на емоционалната тежест на човешкия оригинал.

Критикът заявява, че няколко дни го е нямало и е изпуснал първоаприлските шеги – докато не видял нещо за учени, които създавали картина чрез дигитална технология – „виртуален Рембранд, нарисуван от приложение Рембранд“.

„Голям смях! Но я чакайте, беше твърде късно да е първоаприлска шега – пише Джоунс. – Това е нещо, което наистина се случва! Каква ужасяваща, безвкусна, безчувствена и бездушна пародия на всичко творческо в човешката природа!“

Критикът обяснява още, че след като са си позволили да заменят най-поетичния и търсещ портретист в историята с машина, сигурно предстои това да се случи и с Шекспир и Бах. Но е категоричен, че не може да се пресъздаде гения на Рембранд.

„Неговото изкуство не е набор от алгоритми или стилистични отметки, които може да се повторят от човек или от механичен имитатор. Той може единствено да бъде фалшифициран – а фалшификатът е мъртво, глупаво нещо без нито частичка от живота на оригинала. Това, което този смешници правят, е да изобретят нов начин за подигравка към изкуството. Браво на тях!“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС