Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Компютърната система в БНР все още не работи заради зловреден вирус

Няма яснота дали е хакерска атака или случайно заразяване

Източникът на заразата все още се търси. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Компютърната система в БНР все още не работи заради зловреден вирус

Източникът на заразата все още се търси. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Зловреден вирус е поразил сървърите на БНР. Това става ясно от доклада на генералния директор на радиото Милен Митен пред СЕМ в деня, когато представя шестмесечния си отчет. Все още няма яснота дали става дума за хакерска атака или за случайно заразяване, казва още директорът на радиото.

Добрата новина е, че основната дейност на БНР – създаването, излъчването и разпространението на радиопрограми не е засегнато нито за миг. Всичките ни национални и регионални програми продължават своето излъчване“, посочи Милен Митев.

Заради вируса всички автоматизирани системи на радиото са спрени още преди два дни и все още не работят. В момента екип от специалисти анализира засегнатите компютри и търси източника на зараза. Програмите обаче вървят в ефир и онлайн. Архивите на радиото са запазени, подчерта директорът му, още повече, че най-ценните неща се пазят и на аналогови носители.

„Полагаме максимални усилия и правим всичко възможно за бързото отстраняване на възникналия проблем и нормализирането на ситуацията“, каза още Милен Митев.

В отчета пред СЕМ генералният директор на БНР подчертава, че медията продължава да бъде с най-висока степен на обществено доверие на база излезлия през юни годишен доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета Оксфорд, а всички програми на БНР поддържат най-висок пазарен дял според проучване на ГАРБ. Националното радио е и най-цитираната онлайн медия – българска или чуждестранна – в България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90