Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Комунисти искат да свалят червената звезда от „Хайнекен“

Трябва да защитим нашите символи от търговската им употреба, смята депутат от Държавната дума на Руската федерация

Западните компании, използвали петолъчки в логата си, изопачават руския символ на победата, смятат комунисти. - Комунисти искат да свалят червената звезда от „Хайнекен“

Западните компании, използвали петолъчки в логата си, изопачават руския символ на победата, смятат комунисти.

Вадим Соловьов, депутат от Държавната дума на Руската федерация и главен юрист на КПРФ (Комунистическа партия на Руската федерация), е предложил да се забрани чуждестранни компании да използват в търговските си знаци и лога червената петолъчна звезда. В близките дни по този повод ще бъде изпратено и обръщение до премиера Димитрий Медведев, обяви парламентаристът пред Лента.ру.

Вадим Соловьов, снимка: Александр Коряков,„Коммерсант“

Вадим Соловьов, снимка: Александр Коряков, „Коммерсант“

„Смятаме да изпратим на правителството писмо в защита на нашите символи, в това число и на червата звезда ― символ на победата, който стои на нашите бойни знамена ― обяснява Соловьов, ― защото те понякога се използват за търговски цели, а държавата е длъжна да осигури защита на държавните символи от търговска употреба от страна на чуждестранни фирми“.

По негови думи „чужденците нямат никакво отношение към нашата символика“. На първо място трябва да се забрани използването на червената звезда на компании от тези страни, които поддържат международните санкции срещу Русия, смята Соловьов. Парламентаристът поясни, че ограниченията ще засегнат руските компании „само в тези случаи, когато умишлено изопачават символите, използват ги в некоректен вид“.

Червената звезда присъства в логата на цяла поредица марки, в това число на емблемата американската автомобилна компания „Крайслер“, италианската минерално вода „Сан Пелегрино“, етикета на италианската алкохолна напитка Martinazzi, а също и в логата на американската верига супермаркети Macу’s и австралийскита авиакомпания Jet. Най масовата чуждестранна стока „със звезда“ на руския пазар е бирата „Хайнекен“. Емблемата се използва от XIX век.

Няколко бранда са се съдили с руски компании за използването на сходна символика в логата им. На 18 март 2016 г. „Хайнекен“ заведе дело срещу компанията „Афанасий“. Холандският бранд произвежда бирата „Охота“ („Лов“) и във връзка с това иска премахването от пазара на бранда „Охота нашего“ (в превод: „Искаме нашето“), произвеждано от руска пивоварна.

Автомобилният концерн Daimler Chrysler през 2008 г. се опита да забрани по съдебен път на Тушинския машиностроителен завод (ТМЗ) правото на лого с профил на изтребител, смятайки го за близък до знака на „Мерцедес“. Патентното ведомство тогава не се съгласи с искането на автомобилния гигант и запази за ТМЗ неговата емблема.

loga2

В Русия червената звезда е съставна част от флага на Въоръжените сили, на който е изобразен държавния герб ― двуглав орел орел в центъра на червено платнище, а в ъглите са разположени четири звезди. Символът се използва и в логото на тв канала „Звезда“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg