Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Комунистите на Русия“ искат спиране на „Зулейха отваря очи“

Ще изпратят искане до Кремъл и ще заведат дело, за да спрат сериала

Главната роля на Зулейха се изпълнява от актрисата Чулпан Хаматова. Снимка: Стопкадър - „Комунистите на Русия“ искат спиране на „Зулейха отваря очи“

Главната роля на Зулейха се изпълнява от актрисата Чулпан Хаматова. Снимка: Стопкадър

Забрана за сериала „Зулейха отваря очи“ иска партия „Комунистите на Русия“, съобщава ТАСС. Сериалът по книгата на Гузел Яхина, която стана световен бестселър и беше издадена на български от изд. „Колибри“ през 2017 г.,  се излъчва от този понеделник по държавния тв канал „Русия“.

Главната роля на Зулейха се изпълнява от актрисата Чулпан Хаматова, родена в Казан. В книгата и едноименния сериал се разказва за разкулачването и живота на татарите през 30-те години на ХХ век. Разглеждат се теми като изселването, трудовите лагери в Сибир и издевателствата на комунистическата власт. Романът получи няколко литературни награди и бе преведен на 34 езика.

Всеки пасквил за съветското ни минало е шамар в лицето на целия руски народ. Тези господа, които се представят за антисъветчици, си изсмукват от пръстите факти, които да им помогнат да очернят съветското ни минало“, заявява в специално обръщение председателят на партията Максим Сурайкин.

„Комунистите на Русия“ ще изпратят искането си до Кремъл и ще заведат дело, за да бъде спрян сериалът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg