Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кончаловски: Холивуд е като „Макдоналдс”, а Путин е като Кенеди

Основната роля на държавата е да ограничава, твърди руският режисьор

Андрей Кончаловски със специалната награда на журито от кинофестивала във Венеция за филма си „Скъпи другари“ през 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кончаловски: Холивуд е като „Макдоналдс”, а Путин е като Кенеди

Андрей Кончаловски със специалната награда на журито от кинофестивала във Венеция за филма си „Скъпи другари“ през 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холивуд е като „Макдоналдс”, заяви в интервю за руското издание „Аргументи и факти” режисьорът Андрей Кончаловски. Според него „холивудското кино – все едно дали „Дисни”, „Сони” или „Марвел” – не е американска култура, а транснационален продукт „без вкус и мирис”, който печели максимално количество потребители „с помощта на социален инженеринг”, също като „Макдоналдс”, който е „американски мит”, защото истинската американска храна била тиквен пай и барбекю. Истинското американско кино пък е на фестивала „Сънданс” при независимите режисьори, твърди Кончаловски.

Той говори и за руските зрители, за поколението, расло след падането на Желязната завеса.

„През 1990 са били на по 10 години. И вече са възпитани от транснационалните корпорации – ако ще ядеш, да е в „Макдоналдс”, ако ще гледаш филм – да е от Холивуд. Собствения си син не мога да откажа от „Макдоналдс” – винаги ще ходи там.”

Кончаловски казва, че това е определено от законите на пазара и няма как да се промени, ако държавата не се намеси.

„А каква е основната роля на държавата? Да ограничава!”, категоричен е режисьорът.

Разсъжденията му продължават с разгръщане на идеята за засилване на намесата на държавата в живота на хората, защото „либералната идея се самоунищожава”. Кончаловски илюстрира процеса с циничен призив, който обикновено се употребява за укротяване на изнасилвана жена:

„Трябва да се примирим с това и да се опитаме да извлечем удоволствие”.

В интервюто си Андрей Кончаловски се изявява като апологет на Путин, като използва риторика, наложена от пропагандните тв канали.

„Путин рискува живота си и проявява героична смелост, като оглавява войната с основното световно зло”, казва режисьорът, като подрежда руския президент в една редица с Дж. Ф. Кенеди, Шарл де Гол, Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

Според него всички те са опитали да сложат край на „господството на американския диктат” и са били нападнати или убити.

Кончаловски твърди в същото интервю, че основните качества на всеки руснак са „принципността, неподкупността и нежеланието да се примирява”. Смята освен това, че европейският дух ще се съхрани само в Русия, „защото Европа се самоунищожава с удивителна скорост”.

На финала на интервюто руският режисьор заявява, че в неговото семейство, където някога майка му е приготвяла домашен алкохол, наречен „кончаловка”, вече се пие само текила.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС