VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кончаловски предрече „залеза на Европа”

Режисьорът посъветва колегите си да не се учат от западните творци

През 2020 г. режисьорът Aндрей Кончaловски получи специaлната награда на журито на кинофестивала във Венеция - един от нaй-елитните културни форуми в Европa - зa филмa си „Скъпи другари!“. Снимкa: ЕПA/БГНЕС - Кончаловски предрече „залеза на Европа”

През 2020 г. режисьорът Aндрей Кончaловски получи специaлната награда на журито на кинофестивала във Венеция - един от нaй-елитните културни форуми в Европa - зa филмa си „Скъпи другари!“. Снимкa: ЕПA/БГНЕС

Руските културни дейци вече да не се ориентират по западните си колеги предложи в интервю за руското издание „Аргументи и факти“ режисьорът Андрей Кончаловски, брат на Никита Михалков. При това той призна, че дълго време се е учил от чуждестранни режисьори. Според него често руските творци имат желание „да гледат в онази посока“.

Повод за разговора е постановката „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир, която Кончаловски подготвя за Театъра на Моссъвет. На въпрос как феминистките ще се отнесат към пиеса, в която героите казват, че основното достойнство на жените е покорството и послушанието, Кончаловски отговаря, че така трябва да бъде, a „опитите на Европа да преобрази човешката природа са обречени на провал“.

„Неписаният закон на природата гласи: в света трябва да има мъжко и женско начало. В основата на това има много причини, включително физиологически, които Западът се опитва да преодолее. Трансхуманизмът, трансджендърството – това е опит за промяна на човешката природа. Опит много по-дълбок, отколкото опитът да се създаде обединена Европа. И едното, и другото са обречени на провал“, казва Кончаловски.

Той твърди, че именно в това се усеща залезът на Европа и смята, че Западът, за разлика от Русия, е загубил воля за съхранение на националната си идентичност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg