СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кончаловски: Съдбата на света се решава в Русия

Купувайте на децата си дървени играчки, а не айфони, препоръчва режисьорът

"Оръдието в борбата на духовния човек с покваряващото влияние западната цивилизация са специални алфа-вълни, които възникват в съзерцателно състояние", твърди Андрей Кончаловски. - Кончаловски: Съдбата на света се решава в Русия

"Оръдието в борбата на духовния човек с покваряващото влияние западната цивилизация са специални алфа-вълни, които възникват в съзерцателно състояние", твърди Андрей Кончаловски.

Андрей Кончаловски напоследък се появява рядко пред обществото. През ноември обаче големият руски режисьор сякаш наруши традицията с две публични прояви. Първо проведе майсторски клас на Международния студентски фестивал към ВГИК (бел. ред. – Всеросийски държавен университет по кинематография, който до 1986 г. е със статута на институт), а снощи се срещна със свои почитатели в Светлановската зала на Международния дом на музиката в Москва.

Кончаловски започна с изкуството, след което пристъпи към любимите си обществено-политически теми. Според режисьора на „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин“ причината за кризата на западната цивилизация е, че тя „поставя човешките права и свободи над задълженията“.

На въпрос от публиката какво е мястото на Русия в света, Кончаловски отговори: „Светът постепенно се разделя с идеята за хегемонията на западния начин на живот. Рано или късно Русия неизбежно ще стане центърът, обединяващ християнската цивилизация. Съдбата на света ще се решава именно тук, а не в Брюксел или Вашингтон. При това съдбата му не се решава от Путин или Ховорковски, а от хора като пощальона Тряпицин“.

За да не попаднат децата в капана на „съмнителните западни ценности и да не се отдадат на мързел“, режисьорът смята, че младото поколение трябва да бъде възпитавано с любов, но и строгост и да расте с дървени играчки, вместо с айфони и други електронни джаджи. „На самия мен ми внушаваха любов към музиката нежно, но настоятелно. Методът се оказа толкова ефективен, че успях да вляза в Московската консерватория. Чак след това се преместих във ВГИК“, разказа Кончаловски.

Същия „метод“ режисьорът препоръча и при общуването с дамите. „За да обича самата себе си, жената трябва да бъде обичана от мъжа“, убеден е Андрей Кочаловски.

Ролята в изкуството, която той приписва на жените, е „сложно да бъде оценена“. „Именно те, общувайки си със съседките в каменната ера, са изобретили езика, който основата на всяко творчество“, смята Кончаловски.

Към края на срещата с почитателите си режисьорът отново се върна към темата за Западната цивилизация, като този път засегна и метафизиката: „Оръдието в борбата на духовния човек с покваряващото влияние западната цивилизация са специални алфа-вълни, които възникват в съзерцателно състояние. Именно те ни помагат да възприемем религиозния опит и произведенията на изкуството. Мисията на артиста е да определи какво е да бъдеш човек. Той трябва да положи максимални усилия, макар че никога няма да намери отговора на този въпрос“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg