Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кончаловски се отказа от надпреварата за Оскар

Режисьорът смята, че наградата е надценена

Андрей Кончаловски прогнозира, че скоро ще бъде създадена световна кинонаграда, в която ще има категория „най-добър филм на английски език”. - Кончаловски се отказа от надпреварата за Оскар

Андрей Кончаловски прогнозира, че скоро ще бъде създадена световна кинонаграда, в която ще има категория „най-добър филм на английски език”.

Режисьорът Андрей Кончаловски се отказа по „лични и обществени” причини да се състезава за Оскар. Неговата лента „Белые ночи почтальона Алексея Тряпицына” е сред основните конкуренти от Русия за участие в категорията „най-добър чуждоезичен филм”. 87-ата церемония на наградите на Академията ще се проведе на 22 февруари в Долби Тиътър в Лос Анджелис, а претендентите ще бъдат обявени месец по-рано.

Кончаловски вече се е обърнал с молба до председателя на руския Оскаров комитет Владимир Меншов да не включва „Белые ночи почтальона Алексея Тряпицына” в селекцията.

„В последните години критикувах много остро холивудизацията на руския пазар и пагубното влияние на комерсиалното американско кино върху формирането на вкусовете и пристрастията на нашите зрители. Заради това ми се струва нелепо да се боря за Оскар”, пише в обръщението на Кончаловски до комитета.

77-годишният режисьор подчерта, че наградите на Академията са твърде надценени, а самата формулировка „най-добър чуждоезичен филм” отразява „отмиращата идея на Запада за културната му доминация”.

„Днес световното развитие на филмовата културата далеч не се определя от масовия успех на американското или псевдоамериканското кино. Много по-голямо влияние оказват художници от Азия, Латинска Америка, Далечния Изток, в това число и Русия. Не изключвам в близко бъдеще да бъде създадена световна кинонаграда, където ще има отделна категория за „най-добър филм на английски език”. Културната картина на света се променя”, твърди Кончаловски.

В началото на септември филмът „Белые ночи почтальона Алексея Тряпицына” получи Сребърен лъв за режисура на Кинофестивала във Венеция.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg