Софийска филхармония МЕГАБОРД

Конфликтът в Народния театър премина в съдебна фаза

Съдът ще разглежда жалби от директора на Народния театър срещу Камен Донев и от Валери Йорданов срещу Васил Василев

Васил Василев (вляво), Валери Йорданов (горе вдясно) и Камен Донев. Снимки: Личен архив, Площад Славейков и Гергана Костадинова/БГНЕС - Конфликтът в Народния театър премина в съдебна фаза

Васил Василев (вляво), Валери Йорданов (горе вдясно) и Камен Донев. Снимки: Личен архив, Площад Славейков и Гергана Костадинова/БГНЕС

Директорът на Народния театър съди Камен Донев заради телевизионно интервю, съобщи правният портал „Лекс”. В тъжбата се казва, че Васил Василев се е почувствал обиден от думите на актьора, изречени от Камен Донев в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви на 18 февруари, когато актьорът е бил помолен да коментира конфликта между Василев и Александър Морфов. Директорът дори казва, че се е разболял от обидата.

Цитира се откъс от изказването на Донев:

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация , това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор”.

Според жалбата на директора обидните изрази „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек” са унизили честта и достойнството му и това е направено умишлено.

„Обидните изрази, изразяващи се в негативни епитети и квалификации, са извършени публично, разпространени са чрез едно от средствата за масова информация, а именно в ефира на националната телевизия Би Ти Ви, както и са насочени и адресирани срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата или функцията му“, пише в иска.

Адвокатката Лора Георгиева, която е писала жалбата твърди още, че Василев се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това. В тъжбата е цитиран Речникът на българските думи, в който трите са обяснени трите израза, използвани от Камен Донев:

Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял. По отношение на използвания израз от Камен Донев, че Васил Василев „не е читав човек“, следва да се има предвид, че когато определяш някого по този начин, безспорно се влага негативно значение, че този човек не става, не струва, не е добър в най-общ смисъл“, обяснява адвокатката.

Тя допълва, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

Директорът на Народния театър настоява Камен Донев да му изплати обезщетение в размер на 2500 лв. и лихвите върху тази сума, както и да бъде признат за виновен, че публично е обидил директора на Народния театър.

Актьорът Валери Йорданов пък е завел дело срещу Васил Василев с аргумента, че директорът е виновен за влошаването на здравословното му състояние, което е претърпяло срив, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия „духовен баща“ Александър Морфов. Искът на Валери Йорданов е за 10 хиляди лв. обезщетение, но актьорът започва с частичен иск за 1000 лв.

От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.

На 17 ноември м.г., непосредствено преди представлението „Хъшове“, на Йорданов лично е била връчена заповед на директора на театъра, с която се формира комисия, имаща за задача да установи дали Морфов е виновен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева. Актьорът е диабетик от ранна възраст и подобни стресови ситуации влияят изключително негативно на здравословното му състояние. След представлението той се почувствал замаян, прилошало му. Въпреки че си бил 10 единици бърз инсулин, което било висока доза за него, състоянието му не се подобрило.

На следващия ден потърсил лекарска помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След преглед било установено, че нивата на кръвната захар са над три пъти над нормата, кръвното му налягане също било високо – 166/110. Лекарят заключил, че вероятно състоянието му се дължи на „нервно психическо пренапрежение“.

На 28 ноември 2022 г., когато скандалът в Народния театър вече се разраснал, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където изрично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра.

Този случай засилил напрежението у актьора, защото той имал добра репутация сред колегите си и се почувствал засегнат и огорчен от поведението на директора, твърди Йорданов в иска си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах