Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Конгресът на САЩ изслуша свидетели на НЛО

Истории за напреднали технологии и биологичен материал с неясен произход

Райън Грейвс, Дейвид Груш и Дейвид Фравър пред Камарата на представителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Конгресът на САЩ изслуша свидетели на НЛО

Райън Грейвс, Дейвид Груш и Дейвид Фравър пред Камарата на представителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, проведе изслушване по темата за неидентифицирани небесни феномени, по-познати като НЛО. Американските законотворци се събраха на 26 юли, не за да „разгледат случаи за малки зелени човечета или летящи чинии на изслушването“, а за да получат всички налични факти, заяви републиканецът Тим Бърчет преди началото на срещата.

В продължение на над два часа трима свидетели разказаха своите срещи с непознатото; говориха за пилоти, твърде уплашени, за да разказват; за биологичен материал от неясни превозни средства и за страха да подават сигнали. И тримата потвърдиха, че аномалиите, за които не откриват рационално обяснение, са потенциална заплаха за националната сигурност.

На изслушването не бяха представени никакви доказателства за наличието на извънземен живот, но е забележителен фактът, че подобни мистериозни феномени се обсъждат на високо държавно ниво, отбелязва Би Би Си. Както Камарата на представителите, така и свидетелите използваха изслушването, за да поискат повече прозрачност от военните около неясните феномени.

Дейвид Фравър, един от тримата свидетели, който е пенсиониран командир от американските военноморски сили, сподели за странен летящ обект, наблюдаван през 2004 г. Записите от полета му са публикувани през 2017 г. и две години по-късно тяхната автентичност е потвърдена от военноморските сили.

„Технологията, на която станахме свидетели тогава, бе далеч по-напреднала от всичко, с което разполагахме тогава, от онова, което имаме сега или се надяваме да развием в следващите 10 години“, заяви Фравър.

Друг свидетел бе Дейвид Груш, бивш офицер от военновъздушното разузнаване, който разказа, че военните разполагат с биологичен материал с извънземен произход, извлечен от превозни средства също с неясен произход. По време на кръстосания разпит той сподели, че не е виждал тяло на извънземен лично, но базира историята си на разговорите си с хора „с пряка информация относно програмата“.

Третият свидетел бе Райън Грейвс, директор на организацията „Americans for Safe Aerospace“ (Американци за безопасно въздушно пространство), който използва високата трибуна, за да призове Конгреса да въведе процедура, при която военни и цивилни граждани могат да докладват необясними феномени, без да се страхуват от административно преследване. Към момента пилотите, които споделят за подобни свои наблюдения, рискуват да загубят работата си или да спрат кариерното си развитие, допълни Грейвс.

Разбира се, чуха се и скептични гласове. Ерик Бърлисън, републиканец от Мисури, заяви, че не вярва, че извънземни нации с огромни ресурси и напреднало знание за междугалактическо пътуване биха били толкова некомпетентни да разбият корабите си в Земята. Според него въпросните неидентифицирани летящи обекти вероятно са разработки от тайни военни програми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg