POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Конкурс „Гена Димитрова“ за оперни певци в Плевен

Победителите ще получат шанса да пеят в концертите на Софийската филхармония

Гена Димитрова като Абигайл в операта „Набуко“. Голямата певица почина през 2005 г. - Конкурс „Гена Димитрова“ за оперни певци в Плевен

Гена Димитрова като Абигайл в операта „Набуко“. Голямата певица почина през 2005 г.

Плевенската филхармония обяви третото издание на конкурса за млади оперни певци „Гена Димитрова“. Кандидатите могат да се явят от 19 до 23 май в Плевен пред жури с председател директора на Софийската филхармония Найден Тодоров. Единственото ограничение е възрастово – жените трябва да са от 18 до 32-годишни, а мъжете – от 18 до 35.

„Това е моя мечта и провеждането на конкурса „Гена Димитрова“ беше залегнало в програмата на първия ми мандат. Не можах да го осъществя, но ето, че тази година сме напът да реализираме това прекрасно събитие, което са ни завещали Гена Димитрова и Георги Нотев преди 13 години“, коментира Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония пред журналисти.

За пръв път конкурсът „Гена Димитрова“ се провежда през 2006 г., три години по-късно се състои отново. Изискванията към кандидатите остават същите, за най-добри трима сред тях ще има парични награди, предвидено е и специално отличие за изпълнение на българска песен.

Лауреатите в конкурса ще изнесат концерт заедно с Плевенска филхармония и маестро Найден Тодоров на 23 май в Плевен. Освен това класираните на първите места ще получават и възможността да участват в концерти на Софийската филхармония.

В журито са още певците Александрина Милчева, Дарина Такова и Калуди Калудов, както и режисьорът и импресарио Адриан Холендер, чийто баща повече от 25 години е бил директор на виенската „Щатсопер“.

Срокът за подаване на заявление за участие в конкурса е 2 май. Повече за изискванията за явяване на конкурса четете на страницата на Плевенската филхармония

Конкурсът „Гена Димитрова“ се провежда със съдействието на Община Плевен и Министерство на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС