Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Конкурс с един участник за директор на Националния исторически музей

Ако проф. Вера Бонева от УниБИТ не бъде избрана, след пенсионирането на Божидар Димитров в НИМ ще управлява заместникът му

Панагюрското съкровище е едно от най-ценните притежания на Националния исторически музей. Снимка: Емил Георгиев - Конкурс с един участник за директор на Националния исторически музей

Панагюрското съкровище е едно от най-ценните притежания на Националния исторически музей. Снимка: Емил Георгиев

Конкурсът за директор на Националния исторически музей най-сетне е насрочен. Събеседването ще се проведе на 17 октомври, вторник, съобщават от Министерството на културата. Състезанието ще се проведе с един участник – проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Божидар Димитров няма да участва в конкурса, въпреки че бе подал документи. В края на септември дългогодишният директор на НИМ реши да се пенсионира. И сега в министерството ще избират нов шеф на музея от един кандидат – което се е случвало и с Димитров.

Конкурсът бе обявен през месец февруари от служебния министър на културата Рашко Младенов. Вежди Рашидов дълго време не обявяваше директорското място в НИМ за вакантно с обяснението, че никой освен Божидар Димитров „не познава до кътните зъби“ музея. И едва сега – осем месеца по-късно – бе насрочена дата за събеседването.

Божидар Димитров е начело на Историческия музей от декември 1994 г. и след прекъсване през 2001 г. отново оглавява музея. Ако сега конкурсът не бъде спечелен от проф. Бонева, след пенсионирането на Димитров НИМ би трябвало да бъде управляван от заместника му до избирането на нов директор на института.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах