Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Конкурс в Москва за какво да се използва Мавзолеят на Ленин

В изложба показват трите версии на гробницата – шперплатова, дървена и гранитна

Членове на комунистическата партия на Руската федерация посещават музея на Ленин през 2017-а, за да отбележат 
147 г. от рождението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Конкурс в Москва за какво да се използва Мавзолеят на Ленин

Членове на комунистическата партия на Руската федерация посещават музея на Ленин през 2017-а, за да отбележат 147 г. от рождението му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конкурс за най-добра идея за използване на мавзолея на Ленин на Червения площад обяви официално Съюзът на архитектите в Русия, става ясно от съобщение в сайта на организацията. Според обявата, целта на конкурса е да се създаде „банка с идеи за реизползване на сградата на мавзолея”.

„Тъй като знаменитото съоръжение на архитект Алексей Шчусев е разположено в близост до основания от самия него Музей на руската архитектура, изглежда целесъобразно мавзолеят да се преобразува във филиал на този музей, посветен на историята на проектирането и строителството на трите версии на гробницата – шперплатовата, дървената и гранитната”, се отбелязва в съобщението.

След смъртта на Ленин на 21 януари 1924 г. само за 6 дни е издигнат първият мавзолей, обикновен шперплатов куб, в който е погребан вождът на революцията. През пролетта на същата година вече е готов дървен мавзолей, към който са пристроени трибуни. През 1929 – 1930 г. се появява мавзолеят на Червения площад в сегашния му вид – с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир.

За участие в конкурса са поканени архитекти, авторски колективи, студенти, художници, дизайнери и обикновени хора от Русия и страните от СНГ. Те трябва да разработят ескиз на предложението си за използване на зданието на мавзолея. Освен това трябва да измислят маршрут, свързващ зданието на Музея на архитектурата с мавзолея на Червения площад.

Най-добрите предложения ще бъдат показани в изложба през ноември тази година в рамките на международния архитектурен фестивал „Зодчество”. Победителят ще бъде обявен на 13 ноември. В журито са министърът на културата на Руската Федерация Олга Любимова, директорът на музеите в Кремъл Елена Гагарина, президентът на Съюза на архитектите в Русия Николай Шумаков и лидерът на партия „Справедлива Русия” Сергей Миронов.

В съобщението на Съюза на архитектите в Русия не се уточнява как ще се процедира с балсамираното тяло на съветския вожд след трансформацията на мавзолея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg