Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Мила родна картинка“ провокира въображението

Писатели, есеисти и деца-художници могат да участват в конкурс, посветен на Елин Пелин

Портрет на Елин Пелин от Атанас Тасев, 1927 г. - „Мила родна картинка“ провокира въображението

Портрет на Елин Пелин от Атанас Тасев, 1927 г.

Три конкурса, посветени на 145-годишнината от рождението на Елин Пелин, организира община Елин Пелин, съобщиха от кметството. Темата е обща и за трите – „Мила родна картинка”, а творците ще трябва да изпратят разказ, есе или детска рисунка.

В Националния конкурс за разказ право на участие имат всички български граждани, без ограничение на възрастта. Те трябва да изпратят творбите си до 3 юни 2022 г. само на хартиен носител, а след това те ще бъдат оценени от жури в състав: председател Мирела Иванова – поет, писател, драматург в Народен театър „Иван Вазов“ и членове Елин Иванов – внук на писателя Елин Пелин и Божанка Димитрова – журналист. Спечелилите ще бъдат обявени на официалното честване на 145-годишнината от рождението на писателя Елин Пелин на 18 юли 2022 година в града, наречен на неговото име. Първата награда е в размер на 500 лв.

В Националния конкурс за есе могат да се включат само млади автори от 13 до 25 години. Журито не е обявено, а есетата до две страници могат да се изпращат по имейл до 5 юни 2022 включително.

Конкурсът за детска рисунка „Мила родна картинка” е с обявена цел: „за да се стимулира и развива детското творчество и способностите на деца с изявени дарби в областта на изобразителното изкуство, тяхната креативност и въображение.” Възрастовото ограничение е от 9 до 18 години, а рисунките могат да бъдат в жанровете живопис, графика или карикатура. Има обаче изрично условие те да провокират у учениците образи и асоциации, свързани с негативни явления от действителността. Ще бъдат оценявани в три възрастови групи от необявено жури, съставено от художници, общественици и администратори от общината. Срокът за изпращането им по пощата е 5 юни 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах