Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Конкурс за директор на Музикалното училище в София

Търсят достоен заместник на легендарната Милка Митева

От 25 години НМУ „Любомир Пипков“ е ръководено от Милка Митева, чиито качества на педагог са доказани от искрената обич на стотици възпитаници на училището към нея. Снимки: Личен архив - Конкурс за директор на Музикалното училище в София

От 25 години НМУ „Любомир Пипков“ е ръководено от Милка Митева, чиито качества на педагог са доказани от искрената обич на стотици възпитаници на училището към нея. Снимки: Личен архив

Конкурс за директор на Националното музикално училище обяви Министерство на културата. За поста, оглавяван от легендарен учител, се търси се висшист – педагог или преподавател по музика с поне 5 г. трудов стаж.

От 25 години НМУ „Любомир Пипков“ е ръководено от Милка Митева, чиито качества на педагог са доказани от искрената обич към нея на стотици възпитаници на училището, много от които са утвърдени и прославени по родните и чуждите сцени музиканти. Затова задачата да бъде избрана личност за нейното място е трудна – всеки, който спечели конкурса, ще бъде сравняван с Митева.

В продължение на месец в Министерството на културата ще очакват кандидати за директор на Музикалното училище, изискванията са поместени в сайта на висшето ведомство. Срокът за заемане на длъжността е четири години.

Милка Митева с малка цигуларка, участничка в създадения от директорката Международен музикален конкурс „Млади виртуози“.

Милка Митева е родена в град Елена. През 1972 г. завършва Музикалното училище във Варна, в класа по пиано на Мила Михайлова, с отличен успех и награди от национални състезания. Продължава обучението си в ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Панка Пелишек. Дипломира се през 1976 г., след което завършва двугодишен майсторски клас при проф. Милена Моллова. През 1983-1984 г. специализира в Московската консерватория при проф. Михаил Воскресенски.

Митева започва като педагог в първото си музикално училище – във Варна. От 1977 г. преподава пиано в столичното Музикално училище. След конкурс, през 1992 г. става директор на НМУ „Любомир Пипков”. От 1994 г. е художествен директор на конкурса „Млади музикални дарования”, а през 1996 г. е съучредител на едноименната фондация. За 100-годишнината на Музикалното училище, през 2004 г. Митева инициира създаването на Международния конкурс „Млади виртуози”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90