Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Конкурс за Националния исторически музей, втори дубъл

Отново управленският опит не е задължителен, само е предимство

Панагюрското съкровище - един от най-ценните експонати във фонда на Националния исторически музей. Снимка: Емил Л. Георгиев - Конкурс за Националния исторически музей, втори дубъл

Панагюрското съкровище - един от най-ценните експонати във фонда на Националния исторически музей. Снимка: Емил Л. Георгиев

Месец след назначението на временен директор на Националния исторически музей, е обявен конкурс за титуляр на поста.

На 2 ноември и института оглави доц. Бони Петрунова. Тя пое ръководството на музея, след като предишният конкурс за директор на НИМ не излъчи победител. Той бе с един кандидат – проф. Вера Бонева от УниБИТ, защото Божидар Димитров реши да се пенсионира.

Претендентите за шеф на Националния исторически музей могат да подадат документи в Министерството на културата до 4 януари.

Кандидатите трябва да са с висше образование в специалностите история и археология, степен „магистър“, и да имат минимум 5 години професионален опит. Както и при предишния конкурс, управленският опит не се посочва като задължителен, а само като предимство – така за поста може да се кандидатира всеки уредник в музей, който има 5 години стаж в специализиран институт. Като предимства са дадени още владеенето на чужд език, наличието на научна степен или академична длъжност, на квалификация по мениджмънт и компютърни умения. Изискват се познания за нормативната уредба в областта на движимите културни ценности и музейното дело.

Кандидатите трябва да предложат концепция за развитието на Национален исторически музей за срок от 5 години, която съдържа: анализ и оценка на състоянието и дейността на музея, основни проблеми на функционирането му; стратегически цели и приоритети и очаквани резултати в управлението, финансирането, структурата и организацията на дейността на музея, механизми за реализация; съвременни тенденции за развитието на музея като културна и научна организация и мястото му в националната музейна мрежа; мерки за реализиране на конкретните цели, свързани с управлението, опазването и представянето на музейните фондове, научно-изследователската, образователната и познавателната дейност на музея; форми и механизми на работа за увеличаване на публиката в музея; етапи за реализация на концепцията; законодателство в сферата на културното наследство и музеите.

Сред документите за кандидатстване трябва да фигурира и свидетелство за съдимост.

Пълните изисквания може да видите в сайта на Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах