Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Конче мое край НДК (снимки)

Проф. Емил Попов реди в изложба проекти за статуи, нестигнали до леярната

„Конник“ на проф. Емил Попов в градската среда край НДК.  - Конче мое край НДК (снимки)

„Конник“ на проф. Емил Попов в градската среда край НДК.

Добре живяхме, конче мое, но живота
за малко ни е даден – само да извикаш.
И днес ще трябва да се разделим, защото
очите ти се свършиха, нозете се изтриха.

„Конче мое“, Борис Христов

Конник, слял се със своя жребец, зае своята роля в градския пейзаж на столицата. Статуята – създадена от проф. Емил Попов – бе поставена в петък до вход А3 на НДК. Човекът и животното са изваяни близо до естествения им ръст – но вписан в архитектурата на сградата, конникът получи своя пиедестал.

Творбата е част от предстояща изложба на скулптора в Мраморното фойе на Двореца, чието откриване е във вторник, 18 октомври. Експозицията, озаглавена „Проекти и други“, е част от третото издание на „Салон на галериите“ в НДК.

kon3

За разлика от други градове – като Добрич например, където преди месец бе открита трета фигура на герой, яхнал кон – в София конниците не са много: Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и малката статуя, подобна на пластика, на Гарибалди на едноименния площад.

Ездачът край НДК е творба на проф. Попов, изваяна от него през 1987-88 г., но изпълнена в метал едва сега. Попов е един от редицата наши скулптори, в чиито ателиета е навалица от неотлети творби. Държавата все още не е създала гипсотека – място за съхранение на гипсови оригинали.

Изложбата на Емил Попов ще покаже част от неговите проекти, неминали през леярната.

kon2

kon4

kon5

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах