Консерваторията с нов ректор – проф. Сава Димитров

Кларинетист, наследник на традицията, утвърдена от неговия дядо, създател на кларинетната школа в България

Проф. Сава Димитров вероятно е най-младият ректор в българската история. Снимка: Фейсбук - Консерваторията с нов ректор – проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров вероятно е най-младият ректор в българската история. Снимка: Фейсбук

Проф. д-р Сава Димитров бе избран за Ректор на НМА “Проф. Панчо Владигеров” от общото събрание на Академията на 25 септември, гласи официално съобщение във фейсбук страницата на Консерваторията. Това е може би най-младият ректор в българската история – едва на 49 години.

Проф. Димитров е трето поколение кларинетист и професор. Неговият дядо-съименник проф. Сава Димитров е основоположник на българската кларинетна школа. Баща му – проф. Димитър Димитров, е бил солист на всички български симфонични оркестри.

Новият ректор на Консерваторията е завършил НМА „Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007-а, доцент от 2010-а и професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Концертирал е в много състави като първи кларинетист и е участвал в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др.  Създава кларинетен квартет, изнасял концерти в България и Германия. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БНР, на оркестър „Оркестрал” и др.  Имал е самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове.

Америка за България

Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Съставил е и е издал три сборника (2012, 2013, 2016) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо проф. Сава Димитров.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах