POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Консерваторията с нов ректор – проф. Сава Димитров

Кларинетист, наследник на традицията, утвърдена от неговия дядо, създател на кларинетната школа в България

Проф. Сава Димитров вероятно е най-младият ректор в българската история. Снимка: Фейсбук - Консерваторията с нов ректор – проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров вероятно е най-младият ректор в българската история. Снимка: Фейсбук

Проф. д-р Сава Димитров бе избран за Ректор на НМА “Проф. Панчо Владигеров” от общото събрание на Академията на 25 септември, гласи официално съобщение във фейсбук страницата на Консерваторията. Това е може би най-младият ректор в българската история – едва на 49 години.

Проф. Димитров е трето поколение кларинетист и професор. Неговият дядо-съименник проф. Сава Димитров е основоположник на българската кларинетна школа. Баща му – проф. Димитър Димитров, е бил солист на всички български симфонични оркестри.

Новият ректор на Консерваторията е завършил НМА „Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007-а, доцент от 2010-а и професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Концертирал е в много състави като първи кларинетист и е участвал в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др.  Създава кларинетен квартет, изнасял концерти в България и Германия. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БНР, на оркестър „Оркестрал” и др.  Имал е самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове.

Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Съставил е и е издал три сборника (2012, 2013, 2016) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо проф. Сава Димитров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90