Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Консервиран Биг Мак” по руски – пустота, болка и светла памет

Творческо обединение от Санкт Петербург създаде арт обект като спомен за „Макдоналдс”

Снимка: bigmac.space - „Консервиран Биг Мак” по руски – пустота, болка и светла памет

Снимка: bigmac.space

„Консервиран Биг Мак“ е озаглавен новият арт обект, пуснат на руския пазар от творческото обединение „Любители“ от Санкт Петербург, съобщава изданието „Собака“. Проектът е посветен на „отиващата си епоха“, обясняват художниците. Консервната кутия е фалшива. На етикета е написано, че „100 грама от продукта съдържат пустота, болка и малко светла памет“.

„За тези 30 години изминахме пътя от пейджърите до мобилните телефони и социалните мрежи. Имахме Олимпиада и Световно първенство по футбол. Заедно с целия свят ядяхме чипс и следяхме „Игра на тронове“. Имахме своите технологични гиганти, свой стендъп и свой фешън. Ние всички преживяхме тези 30 години различно, но еднакво знаем какво е „Биг Мак“, се казва в описанието на арт обекта.

Запознати припомнят, че когато през 1990 г. в Москва е открит първият ресторант от веригата „Макдоналдс“, пред него се извиват километрични опашки. Откриването тогава е почетено от президента Елцин.

Консервните кутии се продават за 790 рубли (около 8 евро). Първите бройки са изкупени изцяло, в момента творческото обединение събира заявки за нови. На страницата на творческото обединение се казва още:

„Макдоналдс“ е символ на цяла епоха. Тя започна с откриването на първия ресторант и завърши със „спиране на дейността“. Не знаем какво ще се случва в бъдеще, но промените винаги са страшни. И единственото, което може да ни подкрепи в този период, са спомените за топлото време. Решихме да ги съхраним като артефакт. Така се появи „Консервираният Биг Мак“.

„Макдоналдс“ спря работата си в Русия десетина дни след началото на войната. По-късно излезе информация, че се подготвя руски отговор на веригата, наречен „Дядя Ваня“, който копира логото на американската верига за бързо хранене.

Вижте още: ПИАНИСТ СЕ ЗАКОПЧА ЗА „МАКДОНАЛДС“ В МОСКВА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах