Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Константин Каменаров трябва да напусне директорския пост в БНТ

Съдът го призна за виновен по делото за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта

Константин Каменров е директор на БНТ от 1 септември 2017 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Константин Каменаров трябва да напусне директорския пост в БНТ

Константин Каменров е директор на БНТ от 1 септември 2017 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мандатът на генералния директор на БНТ Константин Каменаров ще бъде прекратен предсрочно. Днес той бе осъден от Софийския градски съд на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба, след като бе признат за виновен, че e шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

По закон присъда „лишаване от свобода“ (независимо дали условно, или ефективно) за умишлено престъпление от общ характер е основание за прекратяване на директорския мандат.

Константин Каменаров бе хванат да управлява автомобила под влияние на алкохол на 23 юни 2016 г. в 3,50 ч. Резултатът над 1,2 промила алкохол е бил установен с дрегер и потвърден с кръвна проба. На 2 ноември 2017 г. Софийският районен съд го призна за виновен, без да вземе под внимание оправданието му, че е пил билка „Златен корен“, която разтворил в около 100 грама чист етилов алкохол – медицински спирт, защото законът използва термина „алкохол“, без да уточнява в каква напитка е той – дали водка, уиски или екстракт от билки.

Впоследствие делото в Градския съд неколкократно бе отлагано по различни причини, като се стигна и до скандал, след като на едно от заседанията Каменаров представи болничен лист и не се яви, а се оказа, че по същото време е бил командировка в чужбина.

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА

Сега на ход е Съветът за електронни медии (СЕМ), който трябва да вземе формалното решение за освобождаването на Каменаров, ако той сам не си подаде оставката. Очаква се един от двата варианта да се случи още тази седмица. Преди да се задейства процедурата за избора на нов директор, СЕМ ще назначи временно изпълняващ длъжността.

Константин Каменаров беше избран за директор на БНТ през лятото на 2017 година, въпреки че по това време вече бе осъден на първа инстанция.