Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контакт?

Засечен е силен радиосигнал, пристигнал от района на HD164595 - звезда с размер приблизително колкото Слънцето, на 94,4 светлинни години от Земята, в съзвездието Херкулес

Опитва ли се Ити да се свърже със Земята? Може би. Наистина? Не. - Контакт?

Опитва ли се Ити да се свърже със Земята? Може би. Наистина? Не.

Име: HD164595

Възраст: 4,5 милиарда години

Видимост: Не е видима с просто око

Звучи като да не знаете много за това. Така е, защото и няма много информация до момента.

За какво точно говорим? Звезда с размер приблизително като Слънцето, на 94,4 светлинни години от Земята, в съзвездието Херкулес.

Колко интересно би било, ако никой не се бе погрижил да му даде подходящо название? Е, има звезден размер от 7,075, сходна маса и температура като нашето слънце, както и планета с размера на Нептун, HD164595 b, в орбитата си.

И какво толкова? И някой в тази посока може би се опитва да установи контакт.

За какво говорите? През май 2015 силен радио сигнал, пристигащ от района на HD164595, е бил засечен от обсерватория „Ратан-600“ в Русия.

Защо чуваме за това сега? Тъй като се очаква да бъде оповестено на предстояща презентация, което води до спекулации, че сигналът може да идва от предавател, изграден от цивилизация от I тип.

Имате предвид, че Ити се обажда от вкъщи? Може би.

Наистина? Не.

Стига сте се занасяли! Докато e под въпрос сигналът да е изпратен от извънземни, учените от SETI, института за търсене на извънземен разум, остават скептични.

Това им е работата, навярно. Досега никой не е в състояние да потвърди откритието, въпреки че много от телескопите в света са насочени именно в тази посока в последните дни.

Липсата на доказателство не е доказателство за липса. Не е, но еднократен сигнал е по-вероятно да е свързан със звездно трептение или радиосмущение тук, на Земята.

Просто трябва да вярвате, иначе Ити няма да се обади повече. А дори ако извънземните са насочили сигнала директно към нас, предавателят би изискал енергия равна на общата енергийна консумация на цялото човечество.

Т.е. е възможно. Но няма причина да мислим, че те изобщо знаят, че сме тук.

Те може да гледат нашата телевизия! Може да искат да им обясним „Зайнфелд“! HD164595 e на 94 светлинни години. Никоя от телевизиите ни не е достигнала до там.

Благодаря, че съсипахте всичко. Винаги.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах