Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Контрабанда

Снимка: Румен Добрев - Контрабанда

Снимка: Румен Добрев

За 10 години от контрабандата на цигари държавата е загубила 6 милиарда лева, ни къса сърцето една реклама по телевизията. Много пари, спор няма. Ако тези пари бяха влезли на светло в икономиката ни, това щеше да се усети.

Рекламата по телевизията ни призовава да не купуваме контрабандни цигари и ни показва старото угрижено лице на една от майчиците ни. Хубаво. Не купуваме. Но ако си с минимална заплата и си пушач, няма да ти е все едно дали даваш 150 лева за цигари или даваш 100 лева за цигари. Твоята пък собствена икономика ти диктува да си купуваш контрабандни цигари.

Моят приятел Стефан Чурешки, който се самоуби преди няколко години и една от причините за самоубийството му беше мизерията, моят приятел Стефан Чурешки, казвам, който беше европейски учен и който в книгата си „Християнство и история” вкара радикално нови идеи за прочит на историята ни, които тепърва набират скорост и вече се появяват в разработките на световни учени историци, та моят приятел Стефан Чурешки нямаше друг избор, освен да пуши контрабандни цигари. Той си ги купуваше от магазинчето в партера на блока им. В това магазинче се продаваха и цигари с бандерол, и контрабандни цигари – кой както обича. Защото клиентите бяха безпарични и тези 5 лева за кутията цигари трябваше да им стигнат и за цигари, и за хляб. Клиентите трябваше да избират – или само да пушат, или и да хапнат нещо.

Та питам се – защо пак се впряга каруцата пред коня? Преди гражданите да понесат своята отговорност за пазара на контрабандни цигари, както призовава разтърсващата реклама по телевизията, нека държавата да понесе своята отговорност. Тези 6 милиарда за 10 години не са влезли в светлата икономика по времето на мандата на няколко правителства. Знае се кои са тези правителства, знае се кои са били министрите на вътрешните работи в тези правителства, знае се кои са били шефовете на Агенция „Митници”. Щом не са влезли на светло в държавата, тези 6 милиарда са влезли на тъмно. И част от тези 6 милиарда са били разпределени нагоре и надолу по веригата, за да осигурят безпрепятствената реализация на контрабандните цигари. Дали, питам се, част от тези 6 милиарда не са напълнили и някои от партийните каси?

Нека сега да използвам част от един мой стар текст като машина на времето, за да ви върна 4 години назад. Текстът беше публикуван в един сайт тогава и визира точно реализацията на контрабандни цигари на един от градските пазари:

„Не трябва изобщо да си професор, за да забележиш, че търговията с контрабандни цигари на пазара „Красно село” в последно време доста се е разраснала, направо процъфтява и в нея е включен целият възрастов диапазон на продавачите роми – от деца през подрастващи до зрели мъже и жени. Те са окупирали цялото площадче на пазара. Привидно в ръцете им няма нищо. Но когато минеш край тях, пропяват „сига-а-ари, сига-а-ари, мъжки, дамски”. Ако спреш да си купиш от контрабандните цигари, някой от агитката бързо се шмугва нанякъде и след секунди цигарите са в ръцете ти. Формално, като оправдание за целодневния си престой на площадчето, ромите са подпрели в центъра му парче картон, на което са написали, че извършват ремонтни услуги.
И тази незаконна дейност продължава близо две години. Цели две години!

Така. Хайде сега да отговорим на въпроса „Име на река, първата буква е Д, последната – УНАВ? Готово ли е? Тогава да продължим.
Един ден станах свидетел на хайка. Отдъхнах си. Рекох си, ето, най-сетне започнаха да пипат здраво. Абе, с властта шега не бива. Бяха четири здрави момчета, облечени цивилно. Те приближиха един от продавачите на книги!, показаха му картите си и го попитаха къде тук се продават контрабандни цигари. Ромите през това време бяха накацали като лястовички по бордюрите и гледаха невинно в небето. Продавачът на книги каза, че не знае къде тук се продават контрабандни цигари. Проверяващите го попитаха дали не е видял нещо. Той каза, че нищо не е видял, защото това тук е работното му място. Проверяващите след пет минути ще си вдигнат чукалата и ще си отидат, а той всеки ден е на това място. И утре, и вдругиден е тук. Докато си разменяха така реплики в стил „Чандлър”, и проверяващите, и продавачът на книги избягваха да гледат към ромите, които пък продължаваха да гледат в небето. След три минути четиримата каяци си тръгнаха. Единият, явно старшият, нареди на единия от другите трима: „Обади се и кажи, че сме извършили проверката на пазара „Красно село”!”

Наистина, сега, 4 години по-късно, картината на пазара „Красно село” не е толкова драстична. Но отново забелязвам същите физиономии да щъкат напред-назад и да си разменят мълниеносни погледи. Тоест, схемите комай отново си работят, само че потопени малко по-надълбоко, не толкова видими.

Но контрабандата на цигари е най-невинното лице на контрабандата. Защото контрабандата има къде по-жестоки измерения – например контрабандата на наркотици. Или контрабандата на хора – бебета, бели робини, бежанци.

Изобщо – думата „контрабанда” е една от ключовите думи за разбиране на ситуацията в България. От икономическо понятие тя се е превърнала във философска категория.

Защото контрабанда има и в нематериалния сектор, казано най-общо.

Някой отварял ли е дума например за литературната контрабанда? Какво означава това? Ще ви кажа. Вземаш един слаб поет, връзваш на врата му фишу и го опаковаш с една голяма литературна награда. В целофана на наградата неговата поезия вече изглежда другояче. Ето това е литературна контрабанда.

И хич не е сигурно къде контрабандата е по-страшна – в материалния или в нематериалния сектор. В единия случай тя води до загуба на огромен финансов ресурс. В другия случай обаче води до загуба на ценности и ориентири.

Ако светофарът на кръстовището не работи или маркировката на магистралата е изтрита, рискът от катастрофи е много по-голям.

В духовен план, уви, положението е същото. За всички участници в движението – и журитата, и лауреатите, и публиката.

Повтарям – за всички участници в движението!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Двойкаджията Местан

ДС