Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контратемата на седмицата. Кой идва след Морфов, Москов и Гърдев?

Даниела Райчевска и Димитър Димитров в сцена от спектакъла "Различният". - Контратемата на седмицата. Кой идва след Морфов, Москов и Гърдев?

Даниела Райчевска и Димитър Димитров в сцена от спектакъла "Различният".

Мисля си, че все още дискретният шум около името на режисьора Петър Денчев, не е безоснователен. Спектакълът „Различният“ от Алексей Слаповский, който той поставя в ДТ „Невена Коканова“ – Ямбол, е едно смислено и забавно представление във всяко отношение.

Сред един изчистен декор, който весело се асоциира с театъра на Костя Трепльов от „Чайка“, се разиграва комедийната история на трима млади в леко гротесков контекст, в който обаче е вградена тъгата и объркаността от разминаването и самотата на героите.

Всичко – и мицансцените, и актьорската игра, е съвсем сетивно, на места съзнателно преакцентирано. По-дълбокото внушение идва от добре разчетения и разбиращо възпроизведен текст на Слаповский (превод на Василка Бумбарова). Режисьорът очевидно притежева достатъчно интелигентност, но не рационализираща, а пропита от емоционална емпатия към психологическата реалност на героите.

И четиримата актьори – Даниела Райчевска, Димитър Димитров и особено Мариана Бонева, и още по-особено Яна Бобева, са чувствителният инструмент, който изработва фината, „технологично“ изпипана структура на представлението с отличен темпоритъм и най-важното – антидидактично пласиране на посланието.

Един спектакъл, който се възприема на един дъх, но не само защото е кратък. Един спектакъл, който може би ни подсказва, че „ледът се пука“, защото чух добри думи и за гастрола на Русенския театър със спектакъла „Без зестра“, поставен също от млада режисьорка.

Дали няма да имаме шанса да кажем: „Те са вече тук“, повтаряйки патетичната констатация от 90-те, когато беше обявено: „Те идват“. И дойдоха Явор Гърдев, Лили Абаджиева, Галин Стоев, Иван Пантелеев, Десислава Шпатова, Елена Панайотова, тръгнаха към своите си върхове Стефан Москов, Александър Морфов, Възкресия Вихърова, Бойко Богданов и няколко още…

(Публикуваме текста от фейсбук профила на автора с неговото разрешение.)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах