Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контратенорът Якуб Орлински с концерт в аулата на СУ

Полякът с изключително рядък глас започва европейското си турне от София

Якуб Йозеф Орлински ще изпълни у нас произведения от новия си албум „Facce d'Amore“. Снимка: jakubjozeforlinski.com - Контратенорът Якуб Орлински с концерт в аулата на СУ

Якуб Йозеф Орлински ще изпълни у нас произведения от новия си албум „Facce d'Amore“. Снимка: jakubjozeforlinski.com

Прочутият контратенор Якуб Йозеф Орлински ще пее за пръв път у нас след един месец. Полякът, превърнал се в знаменитост с редкия си глас, ще излезе пред българската публика на 11 декември в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Орлински ще гостува в София заедно с бароковия камерен оркестър „Il Pomo d’Oro“ („Златната ябълка“). Концертът им ще представи втория солов албум „Facce d’Amore“ на контратенора. Произведенията в него са на Хендел, Бонончини, Кавали и Хасе, посветени на различните проявления на любовта в оперния бароков репертоар. Диригент ще бъде Франческо Корти, който ще свири и на чембало.

Европейското турне на Орлински със „Златната ябълка“ започва от нашата столица, след това ще мине през Лондон, Барселона, Париж и редица още градове във Франция… Концертът в България е в рамките на фестивала „Изкуството на барока“.

28-годишният Якуб Йозеф Орлински е роден във Варшава. Завършва Музикалния университет „Фредерик Шопен“ в полската столица, след това учи в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. Става сензация през 2017-а на фестивала в „Екс ан Прованс“, видеото с едно от изпълненията му е гледано милиони пъти в Ютюб. Същата година дебютира на сцената на Франкфуртската опера. Първият му солов албум – „Anima Sacra“, излиза миналата есен, в изпълнение на камерни оркестър „Златната ябълка“.

Другата страст на Орлински са брейк танците.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg