Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Контролират със закон новите „преводи“ на класиците

Проектът за промяна на Закона за авторското право променя изцяло и отношението към торент сайтовете

Според предложенията за промени, произведения от класическата литература като „Под игото“ от Иван Вазов няма да могат да бъдат променяни без специално разрешение от Министерството на културата. Снимка: Държавна агенция „Архиви“ - Контролират със закон новите „преводи“ на класиците

Според предложенията за промени, произведения от класическата литература като „Под игото“ от Иван Вазов няма да могат да бъдат променяни без специално разрешение от Министерството на културата. Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Журналистическите материали вече ще бъдат защитени от Закона за авторското право – ако Народното събрание приеме внесения от служебния кабинет проект за промени в досегашния закон. Проектът е публикуван в онлайн страницата на парламента.

Според новите текстове, издателите на публикации в пресата (по дефиниция това са издателите на периодични издания, на новини, новинарски агенции и други) могат да предоставят правото на други медии да публикуват техни материали, но срещу заплащане. 20 процента от заплатената сума е дължима на автора на журналистическия текст, а 80% са за издателя.

Сред множеството промени в Закона за авторското право е и това, че отговорност за споделеното между потребители съдържание – тоест торентите – вече носи доставчикът на онлайн услугата за споделяне. При наличие на произведения на изкуството без осигурени авторски права в „Замунда“ например, наказание ще бъде налагано на сайта. Досега законовата рамка позволяваше този подход да бъде избегнат с оправданието, че това е само платформа за споделяне. Сега торент сайтовете ще трябва да искат разрешение от носителите на авторски права и ще трябва да свалят от каталога си произведения, за които не е предоставено такова.

В 83-страничния проект за промени са предвидени и казуси от типа „преводи на Вазов“ – след изтичане на авторското право, независимо че произведенията могат да бъдат използвани свободно, те няма да могат да бъдат променяни без изрично разрешение от Министерството на културата.

Вижте още: ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ РОМАН ПРЕВЕДЕН НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Предвидени са и допълнителни защити на авторите срещу злоупотреба с труда им. Ако се окаже, че след като авторът е преотстъпил правата си срещу заплащане, но печалбата от неговото произведение е многократно по-висока от предвиденото, авторът има право да претендира за последващо по-високо възнаграждение.

Защита има и за тези, които сключват договори с автори – носителите на авторски права вече няма да имат правото без съгласие на издателя да предлагат същото произведение или части от него за публикуване или възпроизвеждане, както и за излъчване, предаване или предлагане на електронен достъп преди разгласяването му. Това важи за тези, които публикуват свои авторски материали в медиите. Ако предоставите авторски материал във вестник или електронна медия, сте длъжни да чакате минимум 15 дни, преди да разполагате отново с правото да публикувате текста си другаде. За списанията срокът е 3 месеца.

Сред другите изменения е правото на министъра на културата да отказва регистрация на наименование на артистични групи, ако то е вече заето, ако противоречи на обществения ред или добрите нрави. Министерството на културата се задължава да поддържа публичен регистър на имената на артистичните групи, публикуван в сайта му.

Този закон ще се прилага за всички произведения и други обекти на закрила към 7 юни 2021 г., без да се засягат сключените договори и придобитите права преди 7 юни 2021 г.

Всички промени, предложени за Закона за авторското право

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА НАПУСКА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg