Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концентрация на възприятието с Иван Газдов

Ретроспектива на известния график се открива в Националната галерия

Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика на проф. Иван Газдов са създавани в продължение на 35 години.  - Концентрация на възприятието с Иван Газдов

Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика на проф. Иван Газдов са създавани в продължение на 35 години.

Изложба от над 100 произведения на Иван Газдов се реди в Националната галерия, филиал „Двореца“. Ретроспективата на известния график, в която са включени и непоказвани до момента работи от емблематичната му серия „Графикатура“, се открива на 16 февруари и ще остане в галерията до 23 април.

Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика на проф. Газдов са създавани в продължение на 35 години. Сред тях са емблематични произведения от серията „Игра на силуети” – авторова запазена марка, наградени от международни конкурси, притежания на авторитетни световни музеи („Форни“ в Париж, „Нойе Замлунг“ в Мюнхен, Музея на модерното изкуство в Тояма).

В изложбата са включени непоказвани до момента творби на проф. Газдов  „Графикатура“, запазена артистична марка за Европа. Наименованието не е комбинация от графика и карикатура (както често се интерпретира), а означава „графично пътешествие – графика-тур”. Както казва авторът в краткия си манифест от 1991 година:

„Графикатурата концентрира възприятието. Все едно, че под обувката на туриста се намира целият негов маршрут. Това е особено естетическо пътешествие на място, с дъх на радост”.

Графикатура означава „графично пътешествие – графика-тур”.

Гостите на изложбата ще могат да видят и таблото „101 мнения за Графикатурата” и уникалното интервю с 243 въпроса на Радой Ралин към Иван Газдов от 1989г.

Колекцията от оригинални рисунки на художника е създадена в периода от 1954 до 1984 г., ранните му творчески години. Голяма част от тази експозиция  е осъществена с любезно предоставените работи от техни притежатели.

В експозицията са включени и серия пластики от неръждаема стомана, които показват необичайните възможности на обичайните версии в творчеството на проф. Газдов.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах