Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концепцията на БГ Лувъра – без временни и гостуващи изложби

Новият музей показва стария каталог на НХГ и Чуждестранното изкуство

До ремонта на Южното крило на БГ Лувъра в него няма да бъдат показвани временни и гостуващи изложби. - Концепцията на БГ Лувъра – без временни и гостуващи изложби

До ремонта на Южното крило на БГ Лувъра в него няма да бъдат показвани временни и гостуващи изложби.

Концепцията на Националния музеен комплекс, наричан неофициално Български Лувър, най-сетне излезе наяве. При това не бе съобщена от председателя на комисията, определила идейния проект за съдържанието на музея – Светлин Русев, а от директора на институцията – Слава Иванова. В ефира на БНТ в петък сутринта тя разкри, че бившата сграда на Националната галерия – Двореца, ще бъде използван за временни изложби. Следователно в новата сграда край паметника на Васил Левски ще бъдат експонирани единствено старите колекции на обединилите се Национална художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. 

До 31 януари Светлин Русев трябва да заяви концепцията на работната група, оглавявана от него, пред министъра на културата Вежди Рашидов. Директорът на БГ Лувъра Слава Иванова съобщи, че тематико-идейният проект е на „финалната права“. От думите й стана ясно, че академикът ще осъществи старата си идея да съчетае двата каталога от обединените Национална художествена галерия (31 500 творби) и Галерията за чуждестранно изкуство (11 000). Впрочем, Националният музеен комплекс ще управлява не само експозиционните зали на Двореца, а и Музеите на социалистическото изкуство и на съвременното изкуство, както и къщите-музеи на българските художници.

До ремонта на Южното крило на БГ Лувъра в него няма да бъдат показвани временни и гостуващи изложби, независимо, че това са основни практики за привличане на публика в един съвременен музей. Националният музеен комплекс ще показва българско и чуждо изкуство, създавано от творци, започнали кариерата си далеч преди 1989 г., тоест съвременното изкуство няма да има място в Българския Лувър.

Зам.-директорката на музея Яра Бубнова обаче обяви по БНТ, че откупки ще има. Другата зам.-директорка – Бистра Рангелова – призна, че са получили обещание от министъра на културата да им бъдат отпуснати пари за закупуване на творби, каквото държавата не е правила в продължение на 25 години. Затова се налагало да бъде направена корекция в Закона за културното наследство.

В ефира на БНТ Слава Иванова обяви още, че би било хубаво „в някакъв момент да се получи колаборация между държавните и частните колекции. Аз винаги съм разглеждала всички колекции в България като част от националната колекция – тоест не ги деля на държавни и частни.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС