Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концерт на Теодосий Спасов, вдъхновен от политиката

„Музиката на Западните Балкани“ отбелязва края на българското Европредседателство

Музиканти от няколко балкански държави е събрал във формацията „Western Balkans Band BG“ кавалджията Теодосий Спасов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Концерт на Теодосий Спасов, вдъхновен от политиката

Музиканти от няколко балкански държави е събрал във формацията „Western Balkans Band BG“ кавалджията Теодосий Спасов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Поредица от концерти ще закрие българското Европредседателство, а последният от тях ще отбележи музикално най-важната политическа инициатива за нашето правителство през изтеклите шест месеца: интегрирането на шест държави от Западните Балкани в ЕС. Българският кавалджия Теодосий Спасов сформира група, вдъхновена от тази политическа идея – и на 1 юли, първия ден от председателството на Австрия, ще чуем как звучи „Музиката на Западните Балкани“ в концерт на открито в парка зад НДК.

В своята група, наречена „Western Balkans Band BG“, Спасов събира популярни на Балканите изпълнители: вокалистката Йелена Йовович от Черна гора, пианиста Васил Хаджиманов от Сърбия, барабаниста Амар Челяш от Босна и Херцеговина, баскитариста Дритан Хекурани от Албания и перкусиониста Сашо Гигов – Гиш от Македония. Заедно те ще развият теми от балкански фолклор, преплетени в съвременни музикални стилове като джаз, рок и фюжън.

Преди „Western Balkans Band BG“ на сцената излизат групите „Спектрум“ и „4th Edition“.

Събитието е с вход свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах