Концерт от Прокофиев за виртуоз със Страдивариус

Започват летните концерти на Софийската филхармония в парка „Врана“

Концертите в парка Врана миналата година бяха аплодирани от хиляди ценители на класиката. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Концерт от Прокофиев за виртуоз със Страдивариус

Концертите в парка Врана миналата година бяха аплодирани от хиляди ценители на класиката. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Виртуозният цигулар и виолист Юлиян Рахлин пристига у нас, за да закрие звездния юбилеен сезон на Софийската филхармония в парка „Врана“. Литовецът ще представи „Концерт за цигулка и оркестър № 2“ от Прокофиев в концерт на открито на 10 юли, дирижиран от Максим Ешкенази.

Концертът ще е последният от летните събития на Софийската филхармония в парка – преди него предстоят оперна гала, симфоничен и камерен концерт и детска програма.

44-годишният виолист Юлиан Рахлин е роден във Вилнюс в семейство на музиканти, но когато е на 4 емигрира в Австрия. Учи цигулка в Консерваторията във Виена. Преподава му Борис Кушнир, взима уроци и от Пинкас Цукерман. През годините е работил с диригенти като Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Бернард Хайтинк, Джеймс Ливайн, Андре Превен… Ще го чуем с цигулката му „Страдивариус“.

Концертите на открито във Врана започват на 7 юли, когато Националният филхармоничен хор ще изпълни гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. Теми от „Кармен“, „Риголето“, „Травиата“, „Трубадур“, „Набуко“, „Бохеми“ ще звучат под палката на диригента Хирофуми Йошида, носител на наградата „Енрико Карузо“, дирижирал в Русенската опера и в Държавна опера-Варна. Солисти ще бъдат Вера Гиргинова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Ивайло Джуров (бас). Специално участие ще вземат лауреатите в  националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” – сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов.

Втората вечер, 8 юли, ще предложи на публиката селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, Марин Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. Ще прозвучат в изпълнение на струнен квартет „Филхармоника“ – най-младата камерна формация на Софийската филхармония, създадена от концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайстора Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.

На 9 юли „Фортисимо Фамилия“ ще представи на най-малките зрители най-мистериозния музикален инструмент: човешкия глас. Милица Гладнишка, тенорът Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор ще изпеят истории за принцеси, войници, джуджета, овчарче и хора-птици. Диригент е Славил Димитров.

От 16 ч. същия ден малките почитатели на Филхармонията може да вземат участие в ателието „Как се ражда песента?“, където ще научат повече за нотите и различните стилове на пеене.

ДНК

Пловдив Джаз Фест