Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Концерт с дрескод „Цветя“

„София квартет“ свири в съзвучие с пролетта

„София квартет“ очакват цветя сред публиката на Зала „България“. Снимка: Софийска филхармония - Концерт с дрескод „Цветя“

„София квартет“ очакват цветя сред публиката на Зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Цветята ще бъдат задължителна част от програмата на предстоящия концерт на „София квартет“ в Зала „България“. Вместо да се подаряват на изпълнителите в края на събитието, те са задължителна част от дрескода на публиката, избран в съзвучие с настъпващата пролет, не се уточнява какви точно цветя – реални или като част от дизайна в облеклото на зрителите. Най-старият квартет на Софийската филхармония ще излезе на сцената утре, 25 април.

В програмата ще прозвучат Струнен квартет №1, оп. 18 от Лудвиг ван Бетовен и Кларинетен квинтет, оп. 115 в си минор от Йоханес Брамс. Солист ще бъде Михаил Живков (кларинет).

Струнен квартет №1 е написан от Бетовен между 1798-а и 1800 г., публикуван през 1801 г., и посветен на бохемския аристократ Йозеф Франц фон Лобковиц. Макар и обозначен като първи, това всъщност е вторият струнен квартет, композиран от Бетовен.

Според Карл Аменда, приятел на Бетовен, втората част на произведението е вдъхновена от сцената на гробницата от „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир. Квартетът е сериозно преработен между версията, която Аменда получава за първи път, и тази, която е изпратена на издателя година по-късно. За тази промяна Бетовен пише:

„Внимавайте да не давате на никого вашия квартет, в който съм направил някои драстични промени. Защото едва сега се научих да пиша квартети; и това ще забележите, предполагам, когато ги получите“.

Брамс пише Кларинетния си квинтет 1891 г., вдъхновен от запознанството си с виртуозния кларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген Рихард Мюлфелд. Брамс изучава подробно кларинетните квинтети на Моцарт и на Вебер, след което решава на напише произведение за такъв състав.

„Ако трябва да съм честен, за тази творба бе важно да измисля най-красивите мелодии, които някога съм писал – даже по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, ако мисля само за себе си, нищо съдържателно не ми идва на ум, камо ли пък нещо красиво!“, казва Брамс в писмо до Клара Шуман.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС