POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Концерт, след който диригентът пада на колене пред солистката

Историческо събитие в „Карнеги хол“ - Юджа Уан изсвири четирите концерта за пиано на Рахманинов, а всеки един от тях би бил апогей в обикновена концертна програма, пише критиката

Юджа Уан в Букурещ, Румъния, през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Концерт, след който диригентът пада на колене пред солистката

Юджа Уан в Букурещ, Румъния, през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът на класическата музика коленичи пред китайска суперзвезда. Името на Юджа Уан напоследък се произнася все по-често и с възторг, а миналия уикенд, 28 януари, пианистката отбеляза и историческо постижение в „Карнеги хол“. Тя изпълни триумфален маратон от четири концерта за пиано на Рахманинов, прекъснат изненадващо поради медицински спешен случай и съпътстван от своеобразно модно дефиле на солистката. На финала диригентът коленичи пред солистката в знак на извънредно признание. 

Родена в Пекин в семейството на танцьорка и перкусионист, 35-годишната Уан започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Образованието си получава в Пекинската музикална консерватория, на 15 вече учи в Музикалния институт „Къртис“ във Филаделфия, САЩ. Едва на 21, тя вече е международно призната пианистка и изнася рецитали по цял свят. Уан е артист на „Дойче Грамофон“.

Затова и не е голяма изненада изключителният интерес към концерта ѝ с Филаделфийската филхармония и диригента Яник Незе-Сеген, 2790-те билета за „Карнеги Хол“ бяха разпродадени, а пред самата зала обикаляше група от хора с надписи „Трябва ми само един! Ще платя, колкото е необходимо“, описва атмосферата преди концерта „Файненшъл Таймс“.

В програмата на събитието от три часа и половина са всички четири концерта на Рахманинов за пиано – физическо изпитание дори за най-опитните музиканти – плюс неговата Рапсодия върху тема от Паганини. Издръжливостта на Уан заслужава легендарен статут и заради още едно обстоятелство – по-рано през съботния ден тя изнася същия концерт, но във Филаделфия.

„Вторият концерт на Рахманинов – композиран през 1901 г. след психологически срив и последвал пробив в кариерата му – е толкова познат, колкото всичко друго в канона на пианистите – пише Клемънси Бъртън-Хил във „Файненшъл Таймс“. – И все пак интерпретацията на Уан започна да се разгръща с възхитителна свежест. В първата част чух остроумни текстури, оживяваща динамична фраза, вълнуващо ниво на яснота, във втория –  ново емоционално възвисяване и прозрение.“

Поводът за този маратон е 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов. Емоциите на концерта, обявен предварително като „веднъж в живота“, дойдоха в повече на един от зрителите, който се почувства толкова зле, че концертът принудително бе прекъснат за половин час. След като организаторите на събитието се увериха, че получава необходимата медицинска грижа, програмата бе възобновена.

„За да изпълниш един концерт на Рахманинов, са необходими издръжливостта на спортист, сръчността на хирург и душата на творец – пише Дейвид Райт в „Ню Йорк Класикал Ревю“. – Да се изсвирят и четирите плюс онази брилянтна радост, Рапсодия по темата на Паганини, изглежда извън човешките възможности. Но ако някой би могъл да го направи, това е Юджя Уан, с нейната впечатляващо ефективна техника и непоколебим фокус. И тя го направи.

Фокусирана пред пианото, без излишни движения, тя предизвикваше емоции през цялата програма, както с най-шумните кулминации, така и с най-нежните моменти. Нейното стегнато и блестящо свирене бе несравнимо. Всяко едно от тези концертни изпълнения би било апогеят на една обикновена концертна програма.“

Малцина късметлии ще имат възможност да станат свидетели на Рахманиновия маратон със същите участници този уикенд. На 4 и 5 февруари програмата ще бъде изпълнена отново във Филаделфия, билетите вече са разпродадени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg