POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Диригентът Валери Гергиев с концерт в Палмира

Симфоничният оркестър на Мариинския театър свири сред античните руини

Сирийските сили, подкрепени от руски въздушни удари, си върнаха Палмира от Ислямска държава през март. - Диригентът Валери Гергиев с концерт в Палмира

Сирийските сили, подкрепени от руски въздушни удари, си върнаха Палмира от Ислямска държава през март.

Прочут диригент ще изнесе концерт сред руините на Палмира в четвъртък, обявиха руски медии. Валери Гергиев, който подкрепи кандидат-президентската кампания на Путин през 2012 г., ще дирижира в римския театър на Палмира, предаде „Россия 24“.

Сирийските сили, подкрепени от руски въздушни удари, си върнаха сирийския град от Ислямска държава през март. По-рано джихадистите бяха разпространили кадри с масови екзекуции именно в античния театър.

Концертът ще бъде показан по руската телевизия по-късно в четвъртък.

Гергиев е отпътувал за Сирия със Симфоничния оркестър на Мариинския театър от Санкт Петербург, на който е артистичен директор. Преди това той е бил също главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър и на Мюнхенската филхармония.

Валери Гергиев е работил и с Лондонския симфоничен  оркестър.

Валери Гергиев е работил и с Лондонския симфоничен оркестър.

През 2014 г. Гергиев подкрепи анексирането на Крим, а през 2008-а изнесе концерт в столицата на Южна Осетия, докато Русия и Грузия воюваха за територията.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва Стив Розънбърг каза, че с концерта в руините на Палмира Русия иска светът да види нейния позитивен принос в Сирия – че носи мир и стабилност на страната. А в случая с Палмира – и че спасява световно наследство от списъка на ЮНЕСКО.

Но официалните реакции в западния свят са критични към руското правителство, затова че не използва  влиянието си над президента Башар Асад за спиране на насилието в други части на страната.

Ислямска държава унищожи поредица от паметници по време на 10-месечната окупация на Палмира. Два храма на по 2000 години, арка и погребални кули – дотогава запазени – бяха напълно заличени. Джихадистка групировка, разрушила също и няколко предислямски обекта в съседен Ирак, смята, че тези структури са идолопоклоннически. Докато някои ценни паметници са били напълно унищожени, голяма част от руините на древния град все пак са непокътнати.

Междувременно военният парад в Москва за Деня на победата ще включва и бойна авиация, участвала в Сирийската кампания, съобщиха руски информационни агенции. Сред тях ще бъде и изтребителят Су-35, нов модел, изпитан в бойни условия в Сирия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg