Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Концерт в Южния парк за Деня на София, вход свободен

Най-интересните събития на 17 септември, организирани от Столичната община

Снимка: Етюд-и-те на София - Концерт в Южния парк за Деня на София, вход свободен

Снимка: Етюд-и-те на София

С безплатен концерт, изложби и инициативи с вход свободен софиянци и гостите на столицата ще посрещнат празника на града. Неделният 17 септември ще бъде отбелязан от Столична община с редица събития за различни интереси и възрастни и традиционния безплатен достъп за общинските институции.

Официалната част на празника започва в 11,30 ч. с тържествен водосвет и церемония по издигане на знамето на града пред Паметника на незнайния воин. Събитието ще се излъчва на живо във Фейсбук.

След това ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за периода юли 2022 година – юли 2023 година. Излъчването на живо започва в 13 ч.

Кулминацията на деня е в 18 ч. с голям концерт на сцената на „София Съмър Фест“ в Южния парк. Събитието „Честит празник, София!“ ще се проведе с участието на Любо Киров, електророк групата „Innerglow“ и група „Юпитер 7“. Водещ на концерта е Александър Кадиев. Входът е свободен, концертът също ще бъде предаван на живо във Фейсбук.

Преди това софиянци могат да разгледат специалната изложба „София в цветове и щрихи“ в Регионалния исторически музей на пл. „Бански 1“. Експозицията представя живопис от съвременни български художници. Произведенията, обединени около темата за архитектурата на столицата, са подредени по случай Деня на София, но може да бъдат разгледани до 15 октомври.

Различните лица на София ще бъдат изложени в галерия на открито в Градската градина, където художници и визуални артисти представят своя прочит на града като корица на въображаемото списание „The Sofianer“. 28 илюстрации отразяват автентичния лик на София, нейните причудливи, смешни и понякога абсурдни страни в духа на кориците на легендарното американско списание „The New Yorker“. Своите илюстрации са изпратили над 100 млади и утвърдени художници, дизайнери, фотографи, архитекти и илюстратори, а творбите им могат да се разгледат онлайн.

Край езерото „Водна паша“ в Южния парк ще се проведе първия Детски интерактивен фестивал на открито, събитие за най-малките театрални зрители на възраст между 5 и 12 години и техните родители. Фестивалът се провежда по идея на режисьора Йордан Славейков и цели да приобщи децата и юношите към магията на театъра, да ги направи съпричастни чрез участие и да стимулира творческите им таланти.

В рамките на фестивала участниците ще могат да се включат в театрални работилници и чрез играта и различните форми на изкуството да се докоснат до магията на кукления театър. Ще пеят, рецитират и рисуват заедно с актрисите Августина-Калина Петкова и Деница Даринова

Ще се проведе и практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър, което ще предостави възможност на децата да използват въображението си, да изработят и да запазят за себе си първата си не просто играчка, а истинска кукла от света на театъра. Под формата на игра актрисата Деница Даринова ще запознае децата с най-лесните за изработване и демонстриране кукли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg