Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концерт за кавал, кларинет и оркестър… с настроение за Вивалди

Радиосимфониците изпълняват ново произведение на Теодосий Спасов

Не исках в концерта да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха, казва Теодосий Спасов. Снимка: Официален сайт на музиканта - Концерт за кавал, кларинет и оркестър… с настроение за Вивалди

Не исках в концерта да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха, казва Теодосий Спасов. Снимка: Официален сайт на музиканта

Премиера на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ на Теодосий Спасов ще видят гостите на зала „България“ на 3 ноември. Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и двама солисти – Спасов и Илиян Илиев, представя програма с различни жанрови превъплъщения.

„Концертът възникна по молбата на Илиян Илиев, един от най-добрите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт – и аз го мисля от 1999 година. И ето, дойде времето… – обяснява Спасов. – Бих желал тази творба с нещо да напомня онези малки концерти на Вивалди, които се слушат лесно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за радост на нас самите и на публиката.

Не исках в концерта да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук, под небето на България, на земята на България.“

В концерта, посветен на симфоничните танци, ще прозвучи и симфоничната сюита „Тракийски танци“ – първото и най-емблематично оркестрово произведение от Петко Стайнов.

Програмата продължава с „Танци от Галанта“ от Золтан Кодай – едно от най-изпълняваните произведения на унгарския композитор през 2017 г., когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от смъртта на композитора.

Финалът на концерта на Радиосимфониците е със „Славянски танци“ на Антонин Дворжак, една от най-популярните творби на чешкия композитор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах