Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Концертът на Бочели без платени авторски права

Въпреки предварително подадения сигнал, Министерството на културата не е реагирало

Андреа Бочели пя на 31 август на стадион "Българска армия" в столицата. - Концертът на Бочели без платени авторски права

Андреа Бочели пя на 31 август на стадион "Българска армия" в столицата.

Организаторите на концерта на Андреа Бочели на 31 август на стадион „Българска армия“ не са платили авторските му права. Това твърдят „Музикаутор“ в съобщение до медиите. 

European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на италианеца в Източна Европа. Те нямат подписан договор с „Музикаутор“ и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на всеки концерт трябва предварително да получат съгласие в писмен вид от авторите или от организация за колективно управление за авторски права.

Преди концерта сдружението е сигнализирало за неуредените права на Бочели в Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество – SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта. Единствено SIEA е изразило недоумение от неуредените права на този концерт. От Министерството на културата реакция очевидно не е последвала.

„Крайно време е Министерство на културата да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата“, коментира Ясен Козев – председател на Управителния съвет на „Музикаутор“.

Любопитно е, че в момента зам.-министър на културата е Виктор Стоянов, който малко преди да заеме поста бе в Управителния съвет на „Музикаутор“. Присъствието му във висшето арт ведомство явно не е повлияло по никакъв начин за спазването на авторските права на Бочели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg