Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Концертът в памет на Фреди Меркюри от 1992 г. набира средства за СЗО

Записът с Джордж Майкъл, Елтън Джон, Дейвид Боуи, Guns N’ Roses ще бъде пуснат безплатно в Ютюб (линк)

Ани Ленъкс и Дейвид Боуи на концерта от 1992 г. в памет на Фреди Меркюри. Снимка: Нийл Престън/Анимато Мюзик/Universal Music Group - Концертът в памет на Фреди Меркюри от 1992 г. набира средства за СЗО

Ани Ленъкс и Дейвид Боуи на концерта от 1992 г. в памет на Фреди Меркюри. Снимка: Нийл Престън/Анимато Мюзик/Universal Music Group

Пълен запис на едно от най-вълнуващите събития в музикалната история ще бъде пуснат за безплатно гледане днес онлайн. Това е концертът на „Куийн“ в памет на Фреди Меркюри от 20 април 1992 г., когато на стадион „Уембли“, пред 72 хил. души, излизат Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън, а още и Дейвид Боуи, Джордж Майкъл, Ани Ленъкс, Елтън Джон, Guns N’ Roses, Робърт Плант, „Металика“, Лайза Минели, „Деф Лепард“ и много други. У нас ще можем да го гледаме на 15 май от 21 ч. в официалния канал на „Куийн“ в Ютюб.

Стриймингът е с благотворителна цел за набиране на финансова помощ за Световната здравна организация в подкрепа на усилията им за борба срещу пандемията от коронавирус.

Събитието на „Уембли“ е посветено на вокалиста на „Куийн“ Фреди Меркюри, починал от СПИН на 24-и ноември 1991 г. Това е и последната мащабна изява, на която Брайън Мей и Роджър Тейлър свирят на живо с бас китариста на групата Джон Дийкън.

Концертът от 1992 г. също се провежда с благотворителна цел – тогава със събраните пари се поставя началото на фондацията „The Mercury Phoenix Trust“, която подпомага борбата срещу СПИН. И до днес организацията разпределя по 17 млн. паунда годишно между над хиляда проекти в 57 държави.

Фантастико

След премиерата си на 15 май концертът ще бъде достъпен за стрийминг още 48 часа.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах