VivaPay

Концертът в памет на Фреди Меркюри от 1992 г. набира средства за СЗО

Записът с Джордж Майкъл, Елтън Джон, Дейвид Боуи, Guns N’ Roses ще бъде пуснат безплатно в Ютюб (линк)

Ани Ленъкс и Дейвид Боуи на концерта от 1992 г. в памет на Фреди Меркюри. Снимка: Нийл Престън/Анимато Мюзик/Universal Music Group - Концертът в памет на Фреди Меркюри от 1992 г. набира средства за СЗО

Ани Ленъкс и Дейвид Боуи на концерта от 1992 г. в памет на Фреди Меркюри. Снимка: Нийл Престън/Анимато Мюзик/Universal Music Group

Пълен запис на едно от най-вълнуващите събития в музикалната история ще бъде пуснат за безплатно гледане днес онлайн. Това е концертът на „Куийн“ в памет на Фреди Меркюри от 20 април 1992 г., когато на стадион „Уембли“, пред 72 хил. души, излизат Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън, а още и Дейвид Боуи, Джордж Майкъл, Ани Ленъкс, Елтън Джон, Guns N’ Roses, Робърт Плант, „Металика“, Лайза Минели, „Деф Лепард“ и много други. У нас ще можем да го гледаме на 15 май от 21 ч. в официалния канал на „Куийн“ в Ютюб.

Стриймингът е с благотворителна цел за набиране на финансова помощ за Световната здравна организация в подкрепа на усилията им за борба срещу пандемията от коронавирус.

Събитието на „Уембли“ е посветено на вокалиста на „Куийн“ Фреди Меркюри, починал от СПИН на 24-и ноември 1991 г. Това е и последната мащабна изява, на която Брайън Мей и Роджър Тейлър свирят на живо с бас китариста на групата Джон Дийкън.

Концертът от 1992 г. също се провежда с благотворителна цел – тогава със събраните пари се поставя началото на фондацията „The Mercury Phoenix Trust“, която подпомага борбата срещу СПИН. И до днес организацията разпределя по 17 млн. паунда годишно между над хиляда проекти в 57 държави.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

След премиерата си на 15 май концертът ще бъде достъпен за стрийминг още 48 часа.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg