Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Концертгебау“ в НДК, събитието на седмицата

Програмата на „Концертгебау“ в София включва Концерт за цигулка от Менделсон, Седма симфония от Бетовен и увертюрата от „Дон Жуан“ на Моцарт. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам - „Концертгебау“ в НДК, събитието на седмицата

Програмата на „Концертгебау“ в София включва Концерт за цигулка от Менделсон, Седма симфония от Бетовен и увертюрата от „Дон Жуан“ на Моцарт. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам

Предстоящи събития в НДК

25 юни, понеделник

„Гилгамеш“, спектакъл на Елена Панайотова – 20 ч., ДНК

С участието на Антоанета Петрова, Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов и Росица Гевренова. Спектакълът разглежда вечно актуалните теми за любовта, приятелството, живота и смъртта. „Гилгамеш“ е част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

Америка за България

***

Balkan Fashion Week 2018 #Metropolitan Edition – от 25 до 28 юни

Модното събитие ще се провежда на различни централни места в столицата – НДК (25 юни, от 18,30 до 20 ч.), под купола на Ларгото (26 юни, от 18,30 до 20 ч.), Градината пред Централна минерална баня (27 юни, от 18,30 до 20,30 ч.). Събитието е част от културната програма на Международния дигитален фестивал Webit 2018.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

С участието на Хавиер Бардем, Пенелопе Крус, Питър Скарсгард.

26 юни, вторник

Концертна вечер с премиерни кратки хореографии – 20 ч., ДНК

В програмата: „Моonlight“ с хореография на македонеца Александар Георгиев и испанеца Дарио Баррето Дамас, „Maternità“ с хореограф Антония Докева, „Split“ на Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко“ с хореография на Галина Борисова и „Beginnings“ на Цвета Касабова. Всички миниатюри са част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

27 юни, сряда

„Симфония на хилядата“, концерт с диригент Емил Табаков – 19 ч., зала 1 на НДК

Симфония № 8 на Густав Малер ще прозвучи в изпълнение на 400 музиканти и хористи. У нас то не се изпълнява често заради огромния си мащаб, последно е реализирано през 1991 г.

Вижте още: ЕМИЛ ТАБАКОВ СЪБИРА ЦЯЛОТО НИ СИМФОНИЧНО ВОЙНСТВО В НДК

***

„Shamebox“ – 20 ч., ДНК

Представлението на Ива Свещарова и Вили Прагер, отличено с театралната награда „Икар 2018“ в категорията за съвременен танц и пърформанс, разглежда темата за срама. Търси се отговор на въпросите как влияе онлайн пространството на чувството ни за срам и изпитваме ли по-голяма сигурност в анонимната дигитална интимност. Спектакълът е част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

28 юни, четвъртък

Fashion Talk – от 11 до 17 ч., Литературен клуб „Перото“

Събитието е част от Balkan Fashion Week 2018 #Metropolitan Edition, в програмата са включени лекции, уъркшопи и нетуъркинг за модни дизайнери и студенти.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

29 юни, петък

Юбилеен концерт на Ансамбъл „Александров“ – 20 ч., зала 1 на НДК

Съставът на Руската армия „Александров“ празнува 90 години от създаването си с европейско турне. В репертоара на концерта са руски народни и военни песни и танци.

***

Концерт на турски музикален ансамбъл „Тюмата“ – 19 ч., зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“)

Формацията има повече от 40-годишна история. Музикантите от „Тюмата“ ще изпълняват традиционна за суфизма музика.

30 юни, събота

Концерт на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам – 20 ч., зала 1 на НДК

Диригент е Даниеле Гати, а солист – виртуозният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, който свири в оркестъра от 18 години и е негов концертмайстор. Събитието е част от европейското турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа“.

Вижте още: ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ: УСПЕХЪТ НЕ ИДВА БЕЗ ЗАГУБИ И КОРАБОКРУШЕНИЯ

***

„Mega Dojo Sofia 2.0“ – от 10 до 15 ч., зали 7, 8 и 9 на НДК

Събитието официално отбелязва закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, подходящо е за деца от 7 до 13 години и е с вход свободен, но участието е с предварително записване.

1 юли, неделя

„Музиката на Западните Балкани“, концерт – 19 ч., паркът зад НДК

Участват „Western Balkans Band BG“, „Спектрум“ и „4th Edition“. Достъпът до събитието е безплатен.

Вижте още: КОНЦЕРТ НА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ, ВДЪХНОВЕН ОТ ПОЛИТИКАТА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3