Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Концертгебау“ в НДК, събитието на седмицата

Програмата на „Концертгебау“ в София включва Концерт за цигулка от Менделсон, Седма симфония от Бетовен и увертюрата от „Дон Жуан“ на Моцарт. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам - „Концертгебау“ в НДК, събитието на седмицата

Програмата на „Концертгебау“ в София включва Концерт за цигулка от Менделсон, Седма симфония от Бетовен и увертюрата от „Дон Жуан“ на Моцарт. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам

Предстоящи събития в НДК

25 юни, понеделник

„Гилгамеш“, спектакъл на Елена Панайотова – 20 ч., ДНК

С участието на Антоанета Петрова, Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов и Росица Гевренова. Спектакълът разглежда вечно актуалните теми за любовта, приятелството, живота и смъртта. „Гилгамеш“ е част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***

Balkan Fashion Week 2018 #Metropolitan Edition – от 25 до 28 юни

Модното събитие ще се провежда на различни централни места в столицата – НДК (25 юни, от 18,30 до 20 ч.), под купола на Ларгото (26 юни, от 18,30 до 20 ч.), Градината пред Централна минерална баня (27 юни, от 18,30 до 20,30 ч.). Събитието е част от културната програма на Международния дигитален фестивал Webit 2018.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

С участието на Хавиер Бардем, Пенелопе Крус, Питър Скарсгард.

26 юни, вторник

Концертна вечер с премиерни кратки хореографии – 20 ч., ДНК

В програмата: „Моonlight“ с хореография на македонеца Александар Георгиев и испанеца Дарио Баррето Дамас, „Maternità“ с хореограф Антония Докева, „Split“ на Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко“ с хореография на Галина Борисова и „Beginnings“ на Цвета Касабова. Всички миниатюри са част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

27 юни, сряда

„Симфония на хилядата“, концерт с диригент Емил Табаков – 19 ч., зала 1 на НДК

Симфония № 8 на Густав Малер ще прозвучи в изпълнение на 400 музиканти и хористи. У нас то не се изпълнява често заради огромния си мащаб, последно е реализирано през 1991 г.

Вижте още: ЕМИЛ ТАБАКОВ СЪБИРА ЦЯЛОТО НИ СИМФОНИЧНО ВОЙНСТВО В НДК

***

„Shamebox“ – 20 ч., ДНК

Представлението на Ива Свещарова и Вили Прагер, отличено с театралната награда „Икар 2018“ в категорията за съвременен танц и пърформанс, разглежда темата за срама. Търси се отговор на въпросите как влияе онлайн пространството на чувството ни за срам и изпитваме ли по-голяма сигурност в анонимната дигитална интимност. Спектакълът е част от програмата на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

28 юни, четвъртък

Fashion Talk – от 11 до 17 ч., Литературен клуб „Перото“

Събитието е част от Balkan Fashion Week 2018 #Metropolitan Edition, в програмата са включени лекции, уъркшопи и нетуъркинг за модни дизайнери и студенти.

***

„Да обичаш Пабло“, филм на Фернандо Леон де Араноа – 19 ч., кино „Люмиер Лидл“

29 юни, петък

Юбилеен концерт на Ансамбъл „Александров“ – 20 ч., зала 1 на НДК

Съставът на Руската армия „Александров“ празнува 90 години от създаването си с европейско турне. В репертоара на концерта са руски народни и военни песни и танци.

***

Концерт на турски музикален ансамбъл „Тюмата“ – 19 ч., зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“)

Формацията има повече от 40-годишна история. Музикантите от „Тюмата“ ще изпълняват традиционна за суфизма музика.

30 юни, събота

Концерт на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам – 20 ч., зала 1 на НДК

Диригент е Даниеле Гати, а солист – виртуозният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, който свири в оркестъра от 18 години и е негов концертмайстор. Събитието е част от европейското турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа“.

Вижте още: ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ: УСПЕХЪТ НЕ ИДВА БЕЗ ЗАГУБИ И КОРАБОКРУШЕНИЯ

***

„Mega Dojo Sofia 2.0“ – от 10 до 15 ч., зали 7, 8 и 9 на НДК

Събитието официално отбелязва закриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, подходящо е за деца от 7 до 13 години и е с вход свободен, но участието е с предварително записване.

1 юли, неделя

„Музиката на Западните Балкани“, концерт – 19 ч., паркът зад НДК

Участват „Western Balkans Band BG“, „Спектрум“ и „4th Edition“. Достъпът до събитието е безплатен.

Вижте още: КОНЦЕРТ НА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ, ВДЪХНОВЕН ОТ ПОЛИТИКАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg