Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Концерти, музеи, градски портрети и награди в Деня на София

Събитията за празника на столицата, много от тях с вход свободен

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Концерти, музеи, градски портрети и награди в Деня на София

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

С няколко изложби, пътуващо изкуство в метрото и голям концерт ще посрещне София празника си на 17 септември, събота. Денят на Вяра, Надежда, Любов и майка им София ще предложи богата културна програма на столичани и гостите на града, като повечето от събитията са с вход свободен.

Както е по обичай, общинските институции ще посрещат посетители безплатно – това са Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов“ и галерия „Васка Емануилова“, Регионалният исторически музей и филиалите му, паркът „Врана“ и Зоологическата градина.

Музеят за история на София подготвя специална празнична програма, която ще съвпадне и със 7-годишнината от откриването на постоянната му програма. Специално за повода се въвежда обиколка с екскурзовод на открито, която ще премине през емблематични обекти в централната част на столицата. Услугата е създадена в чест на Деня на София, когато ще се проведе два пъти от 19 и от 20 ч., но после ще стане част от ежедневно предлаганите от Музея обиколки с екскурзовод.

Празничната програма за Деня на София предлага на посетителите вход свободен не само за постоянната експозиция, но и за инициативите, провеждащи се на територията на музея и неговите филиали. В това число се включват изложби, ателиета за деца, концерти, беседи и обиколки с екскурзовод на различна тематика и за отделни възрастови групи.

Междувременно Гробницата на княз Александър I Батенберг, филиал на РИМ – София, започва да работи и през уикендите.

Празнична програма на Регионалния исторически музей

Софийската градска галерия, където в празничния ден входът е свободен, откри преди дни изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“, която представя творбите на български художнички от 20-те и 30-те години на ХХ в. Включени са над 65 художнички, като някои от тях са известни и добре познати, между които Вера Лукова, Вера Недкова, Екатерина Савова-Ненова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон и пр.

Вижте още: НЯКОИ ЖЕНИ НЕ ПОЗИРАТ

Официалната част на празника ще започне от 11,30 ч., когато пред храм „Света София“ ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. В 13 ч. Софийската градска галерия ще стане сцена за връчването на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Празничен концерт с участието на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия и други ще започне от 18 ч. на сцената на „София Съмър Фест“ в Южния парк. Достъпът е свободен, а събитието ще се излъчва и на живо във Фейсбук.

Малко по-късно от 19,30 ч. класическата музика ще се настани на необичайно място – аулата на Ректората на Софийския университет с концерт от цикъла „София, празнувай с класика“. Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ ще представят тържествената кантата „Глория“ от Антонио Вивалди. Диригент е Максим Ешкенази, солисти – Таня Угринова (сопрано) и Гергана Николаева (мецосопрано). Събитието е с билети.

Цирк, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика ще превземат метрото на 17 септември – „Звукът на метрото“ ще се разположи в реновирана мотриса по линиите 1, 2 и 4. Влакът ще се движи между 12 и 17 ч. и всеки от вагоните му представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. „Лозенец“.

Три метроспирки ще бъдат преобразени – на „Надежда“, „Г. М. Димитров“ и „Летище София“ са предвидени флашмобове и дигитална артинсталация.

Инициативата „Звукът на метрото“ води началото си от 2009 г. с форматите „Спектакъл в метрото“ и „Digitality Underground“ и е вдъхновена от добрите практики в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Берлин и Брюксел. Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, а режисьор е Атанас Лозанов – Nasix.

Мостът на влюбените до НДК ще посрещне фотоизложбата „Етюд-и-те на София: Четирите годишни времена“, хроника на града с толкова много лица. Кадрите на сутрини и вечери, изгреви и залези представя столицата през обектива на „Етюд-и-те на София“.

Любовно писмо към София е изложбата „Софиянец“ в градинката „Кристал“, която вече от няколко дни се е разположила сред зелените площи срещу Военния клуб. Експозицията представя няколко корици на измисленото списание „Sofianer“, замислено по подобие на емблематичното „Ню Йоркър“. Изобразени са хора и места, красиви и грозни, незаличима част от лицето на града.

СОФИЯ КАТО КОРИЦА НА „НЮ ЙОРКЪР“ 

Самият Военен клуб ще се превърне в пано за фотографската изложба на Йордан Симеонов „Портрет на София“, която представи жените на София с име София. Кадрите оживяват във впечатляващо 3D мапинг изпълнение, видео, светлинен и звуков спектакъл. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния военен клуб от 20,30 ч. на 16 и 17 септември.

24 СОФИИ ОТ СОФИЯ ВЪВ ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА

Изложба ще има и на площад „Славейков“ – „Алея на славата“ подрежда 120 плаката, спечелили едни от най-престижните световни награди. Творбите са част от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – София. Заглавието на експозицията е игра на думи, подчертаваща ролята на плаката –  да прославя другите изкуства. Плакатите ще бъдат окачени на перголите върху лека, почти невидима система за закачане, която позволява многократно експониране без никакъв риск за основната метална конструкция и сигурността на преминаващите.

София ще почерпи за празника – от 11 и от 14 ч. ще се проведе разходката „Food and Spices Walking Tour“ („Храна и подправки“). По време на разходката в района на Женски пазар участниците ще се потопят в света на подправките и арабската храна – респективно култура, докато слушат интересните истории на собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти. По този начин всеки, който се включи, има възможност за диалог и общуване с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток.

Първата разходка от 11 ч. е на английски език, втората от 14 ч. ще се проведе на български. Организатор е „Meeting Points“ с финансова подкрепа на Върховния Комисариат на бежанците на ООН.

Още едно вечерно представление ще събира публика – от 20 ч. трупата за акробатика по фасади на сгради „Канетикс“ ще представи въздушен спектакъл в изпълнение на седем виртуозни акробати на фасадата на хотел „Хемус“ на бул. „Черни връх“. Артистите ще изпълнят сложни акробатични елементи, салта и хореография в комбинация с музика и осветление. С полети на 30 метра над земята те ще съживят архитектурните пространства. Шоуто е с продължителност 8 минути.

17 септември е предпоследният ден от Международния фестивал „Панаир на куклите“. По алеите на Борисовата и на Градската градина ще се разхождат най-различни герои в човешка и друга форма.

Още събития от празничната програма за Деня на София

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС