Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Концертите на открито разрешени само с места за седящи

Мярката е въведена след намесата на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош

В театрите е позволено да се използват 50% от местата в залите. Снимка: Площад Славейков - Концертите на открито разрешени само с места за седящи

В театрите е позволено да се използват 50% от местата в залите. Снимка: Площад Славейков

Заповед за нови противоепидемични мерки, които ще действат в периода 7 септември – 31 октомври, издаде Министерството на здравеопазването. С нея се забранява изцяло провеждането на всички масови мероприятия – музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

За събитията на открито със седящи места и контрол не са предвидени изрични ограничения в заповедта, уточнено е, че при липса на изрична забрана провеждането на събития е разрешено при спазване на противоепидемичните мерки.

На закрито ще посещаваме кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви при 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите и носене на защитни маски за лице. В музеите и галериите ще се допускат посетители, но най-много по един на всеки 8 кв. метра, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и не повече от 10 човека в помещение.

За всички пазари, тържища, базари и изложения, към които спада и започващата ден преди ограниченията Алея на книгата в София, се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. метра и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Заведенията и клубовете ще работят само до 22 часа и по строг норматив, ако не са спазени всички изисквания за избягване на ограниченията.

Въведените противоепидемични мерки, ограничаващи възможността за използване на капацитета на помещенията (местата) на обектите и броя на допусканите лица в съответните помещения, може да не се прилагат, ако 100% от персонала и всички посетители в съответния обект или мероприятието са ваксинирани или разполагат с документи за преболедуван Ковид или отрицателен резултат от изследване.

Часове преди да бъде публикувана заповедта, здравният министър Стойчо Кацаров бе включил към забраните и всички културни прояви на открито. Но след настояване на зам.-кмета по културата и образованието на София Мирослав Боршош, събитията на открито бяха разрешени при определени условия.

Боршош изпраща позиция до Министерството на здравеопазването, в която посочва, че така предложените ограничения ще доведат до отмяна на стотици културни събития на открито, при това отбелязва, че тази мярка няма логика, след като се допуска провеждането на културни изяви на закрито при капацитет от 50%. Зам.-кметът по културата обяснява на здравните експерти, че въвеждането на новите мерки би довело до огромно напрежение сред творческите гилдии, а и не е в интерес и на публиката.

Столичната община подкрепя изнасянето на открити сцени и пространства на множество фестивали и културни събития с цел безопасност и предотвратяване разпространението на Ковид-19 и в съответствие с досегашните разпореждания на компетентните органи.

Пълният текст на заповедта

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg