Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концертна зала на мястото на Царските конюшни

Класик ФМ Радио подема инициатива да изпълни емблематичното пространство с музика

Възможно ли е не лъскав мол, а концертна зала да се простира на емблематичното място в София? Снимка: БГНЕС - Концертна зала на мястото на Царските конюшни

Възможно ли е не лъскав мол, а концертна зала да се простира на емблематичното място в София? Снимка: БГНЕС

В България бутафорията постъпателно и упорито изтиква историята – дали ще е с палежи, надградежи или гърмежи на маршове, примерите за заличаване на културата вече са толкова много, че изглеждат нещо нормално.

Един от последните случаи още няма и 40 дни, емблематичната сграда на Царските конюшни на бул. „Дондуков“ се оказа продадена на частници за скандално скромна сума и тутакси се появиха основателни предположения, че скоро и това здание ще остане само на черно-белите снимки от Стара София. Една нова инициатива обаче дава надежда – Класик ФМ радио се заема с мисията да се създаде нова концертна зала на мястото.

Пропита с история от сърцето на града, сградата някога помещава конюшните първо на Батенберг, после на Фердинанд и на Борис. Там са се поддържали каляските на царското семейство със златната „Виктория“ или файтонът от XVIII век в стил Луи XIV, а по-късно и богатият автопарк на властта…

А сега в сградата, някога архитектурно бижу, с достолепни високи стени (рушащи се позорно от десетилетия), служила и като музей за гражданите (днес – затворена заради опасността някой да бъде затрупан), може да звучат Моцарт и Шостакович; и тя да се превърне в притегателен център за софиянци. Не с расовите си коне и луксозни автомобили, а с класическа музика.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Дали властта и частните собственици на Царските конюшни и земята под тях ще се вслушат в зова на културата, или пък лъскав мол след някоя и друга година ще се издига само на две пресечки от лъскавия хотел, който от 2017-а ще гледа паметника „Левски“? Не знаем и не смеем да гадаем.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах