Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копаем под дъното? Може би сме в Австралия

Черногледството ни е нелечимо, ако не виждаме, че живеем по-добре

Снимка: Румен Добрев - Копаем под дъното? Може би сме в Австралия

Снимка: Румен Добрев

От 25 години слушам как вече сме стигнали дъното и копаем още по-надолу. Ако сме копали надолу от дъното 25 години, може би вече наближаваме плажовете на Австралия…

Нашето черногледство и неверие, че нещо можем да направим сами, без някой да ни поробва или освобождава – това е най-сериозният ни проблем. Наистина голяма грешка беше, че потънали в апатия и неверие оставихме „прехода“ да се ръководи от същите, от които трябваше да се спасяваме.

Въпреки всичко, сега в България нещата са несравнимо по-добре от времето на гладната Луканова зима. Или Виденовата хиперинфлация. Трябва да сме нелечимо черногледи, за да не виждаме това.

А ако метафората за дъното е вярна, мисля че тази есен вече можем да видим през водната повърхност лъчите на пролетното австралийско слънце.

 

(Текстът е публикуван във фейсбук профила на писателя.)

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах