Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Копие на Ботичели се оказа оригинал

Открита е версия на „Мадоната с нара“ от „Уфици“

Версията на „Мадоната с нара“ е притежание на диамантения магнат Юлиус Вернър. Снимка: „Английско наследство“ - Копие на Ботичели се оказа оригинал

Версията на „Мадоната с нара“ е притежание на диамантения магнат Юлиус Вернър. Снимка: „Английско наследство“

Почиствайки копие на картина на Сандро Ботичели, експерти осъзнават, че държат в ръцете си оригинал на ренесансовия майстор. Дълги години „Мадоната с нара“ е смятана за късно копие на художника, съобщава Би Би Си. Но реставраторите от благотворителната организация „Английско наследство“ (English Heritage) решават, че разполагат с нещо друго, когато започват да махат дебелия слой жълт лак върху картината.

Допълнителните проучвания на творбата доказват, че тя наистина е създадена в ателието на Ботичели във Флоренция от XV в. Произходът на произведението е потвърден от експерти от музей „Виктория и Албърт“ и от Националната галерия в Лондон.

„Картината бе твърде близка като стил до оригинала, за да сметнем, че е копие; тя беше от правилния времеви период, технически вярна и рисувана върху дъска от топола – материал, който широко се използвал по онова време“, коментира Рейчъл Търнбул, старши реставратор в „Английско наследство“.

„Мадоната с нара“ преди реставрацията. Снимка: „Английско наследство“

След като жълтият слой лак е отстранен, произведението е подложено на проверка с инфрачервени лъчи – тя показва, че под финалния вариант на творбата художникът е правил промени в композицията, нещо необичайно за имитации, които просто копират това, което се вижда като финален резултат.

Картината била сметната за копие на неизвестен художник, тъй като детайлите се различавали от тези на по-големия оригинал на „Мадоната с нара“, рисуван през 1487 г. и изложен в „Уфици“ във Флоренция.

„Ботичели, като всички останали флорентински художници от онова време, е имал студио и е правел версии и адаптации на популярните си творби, вероятно за по-ниска цена“, разяснява проф. Пол Джоунайдс, професор по история на изкуството в Кеймбриджкия университет.

Детайл от реставрираната картина. Снимка: „Английско наследство“

Твобрата на „Английско наследство“ се съхранява в Гринуич и се смята за най-близката версия до оригинала в „Уфици“. Изобразява меланхолична Дева Мария, държаща в ръцете си Исус с нар. Купена е през 1897 г. от диамантения магнат Юлиус Вернър и се съхранявала в частната му колекция в Гринуич.

„Мадоната с нара“ ще бъде изложена в музея „Ranger’s House“ в Лондон от 1 април.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС