Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копие на Ботичели се оказа оригинал

Открита е версия на „Мадоната с нара“ от „Уфици“

Версията на „Мадоната с нара“ е притежание на диамантения магнат Юлиус Вернър. Снимка: „Английско наследство“ - Копие на Ботичели се оказа оригинал

Версията на „Мадоната с нара“ е притежание на диамантения магнат Юлиус Вернър. Снимка: „Английско наследство“

Почиствайки копие на картина на Сандро Ботичели, експерти осъзнават, че държат в ръцете си оригинал на ренесансовия майстор. Дълги години „Мадоната с нара“ е смятана за късно копие на художника, съобщава Би Би Си. Но реставраторите от благотворителната организация „Английско наследство“ (English Heritage) решават, че разполагат с нещо друго, когато започват да махат дебелия слой жълт лак върху картината.

Допълнителните проучвания на творбата доказват, че тя наистина е създадена в ателието на Ботичели във Флоренция от XV в. Произходът на произведението е потвърден от експерти от музей „Виктория и Албърт“ и от Националната галерия в Лондон.

„Картината бе твърде близка като стил до оригинала, за да сметнем, че е копие; тя беше от правилния времеви период, технически вярна и рисувана върху дъска от топола – материал, който широко се използвал по онова време“, коментира Рейчъл Търнбул, старши реставратор в „Английско наследство“.

„Мадоната с нара“ преди реставрацията. Снимка: „Английско наследство“

След като жълтият слой лак е отстранен, произведението е подложено на проверка с инфрачервени лъчи – тя показва, че под финалния вариант на творбата художникът е правил промени в композицията, нещо необичайно за имитации, които просто копират това, което се вижда като финален резултат.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Картината била сметната за копие на неизвестен художник, тъй като детайлите се различавали от тези на по-големия оригинал на „Мадоната с нара“, рисуван през 1487 г. и изложен в „Уфици“ във Флоренция.

„Ботичели, като всички останали флорентински художници от онова време, е имал студио и е правел версии и адаптации на популярните си творби, вероятно за по-ниска цена“, разяснява проф. Пол Джоунайдс, професор по история на изкуството в Кеймбриджкия университет.

Детайл от реставрираната картина. Снимка: „Английско наследство“

Твобрата на „Английско наследство“ се съхранява в Гринуич и се смята за най-близката версия до оригинала в „Уфици“. Изобразява меланхолична Дева Мария, държаща в ръцете си Исус с нар. Купена е през 1897 г. от диамантения магнат Юлиус Вернър и се съхранявала в частната му колекция в Гринуич.

„Мадоната с нара“ ще бъде изложена в музея „Ranger’s House“ в Лондон от 1 април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах