Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Копие на „Мона Лиза“ продадено за €2,9 млн.

През 60-те собственикът му твърдял, че притежава оригинала, а в Лувъра е ментето

Джокондата на Хекинг. Репродукция: „Кристис“ - Копие на „Мона Лиза“ продадено за €2,9 млн.

Джокондата на Хекинг. Репродукция: „Кристис“

Дори копията на „Мона Лиза“ предизвикват вълнения сред ценителите – репродукция на шедьовъра се продаде онлайн в парижкия клон на „Кристис“ за 2,9 млн. евро. Предварителната оценка на произведението бе между 20 и 30 хил. евро, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Репликата е била собственост на антикваря Реймънд Хекинг, който през 60-те твърди категорично, че неговото платно е оригинал, а изложеното в Лувъра – копие. През 1963 г. неговата версия на Джокондата е изложена в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, а Хекинг дава поредица от интервюта, където популяризира своята теория.

Произведението, предложено на търг от наследниците на Хекинг, е приписвано на анонимен автор от „италианска школа, началото на XVII век, последовател на Леонардо да Винчи“. След XVII век няколко добри копия на картината стават популярни, което е свидетелство за „аурата“ на оригинала, се казва в каталога на „Кристис“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90