Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Копие на „Мона Лиза“ разкрива някои от загадките на оригинала

Рисувано е от ученик на Леонардо паралелно с майстора, гласи нова версия

Копието на „Мона Лиза“ от неизвестен ученик на Леонардо, което се
съхранява в Музея „Прадо“ в Мадрид - Копие на „Мона Лиза“ разкрива някои от загадките на оригинала

Копието на „Мона Лиза“ от неизвестен ученик на Леонардо, което се съхранява в Музея „Прадо“ в Мадрид

Изложба „Леонардо и копието на „Мона Лиза“ бе открита в музея „Прадо“ в Мадрид. Копието на знаменитата картина, което се съхранява в испанската столица, помага да се види по-добре замисълът на художника, казват кураторите на изложбата, цитирани от „Арт Нюзпейпър“.

Картината от „Прадо“ доскоро е била смятана просто за едно от многобройните копия на „Мона Лиза“, но преди десетина години реставратори установяват, че тъмният фон всъщност е късна намеса, скриваща пейзажа на заден план. Слоят е премахнат и през 2012 г. е направено зашеметяващо откритие – под нея е скрит много близък до оригинала, но не съвсем идентичен пейзаж. Това дава основания да се предполага, че копието не е правено от завършената картина, а е създавано паралелно с нея в ателието на Леонардо.

Важно е също, че някои елементи от композицията в копието са съхранени по-добре, отколкото в оригинала. Сред тях са детайли от подлакътника, бродерията по края на тъканта покрай деколтето на модела, както и полупрозрачната тъкан на лявото ѝ рамо. Цветовете на копието са много по-ярки и вероятно по-близки до оригиналните, тъй като картината в Лувъра е покрита със силно затъмняващ я лак. Освен това устните на дамата от копието са съхранили розовия оттенък, за който говори Джорджо Вазари в своите „Животоописания“.

Датата на създаване на копието на „Мона Лиза“ от „Прадо“ също е от значение. Оригиналът от Лувъра е датиран в широк диапазон – от 1503 до 1519 г., когато Леонардо умира. Датировката на копието е малко по-ранна – от 1507 до 1516 г.

Преди в „Прадо“ са смятали, че копието е дело на един от двамата най-добри ученици на маестрото – Андреа Салаи или Франческо Мелци. Изявеният експерт по Леонардо от Оксфорд – Мартин Кемп, не е съгласен с тези твърдения.

„Единствената датирана и подписана от Салаи картина няма нищо общо с копието от Прадо, а не разполагаме с достатъчно потвърдени творби на Мелци, за да я припишем със сигурност на него“, казва той.

Сега специалистите от „Прадо“ са по-склонни да припишат копието на „Мона Лиза“ на неуточнен художник от ателието на Леонардо, който е създал копия на още две негови картини. Вероятно става дума за една от версиите на „Спасителят на света“ (1505 – 1515), която е била част от колекцията на маркиз дьо Гане, както и за „Света Анна“ (1508 – 1513), която е в музея „Хамър“ в Лос Анджелис. Те също са представени на изложбата в „Прадо“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах