Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Копие на Панагюрското съкровище иззето от българска делегация в Дубай

Министерството на икономиката не е издало манифест за износ и не е предупредило властите в ОАЕ

Според Закона за културното наследство, културни ценности като Панагюрското златно съкровище могат да имат само до 3 официални копия. Всички останали са извън закона. Въпросът е кое е задържаното в Дубай. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Копие на Панагюрското съкровище иззето от българска делегация в Дубай

Според Закона за културното наследство, културни ценности като Панагюрското златно съкровище могат да имат само до 3 официални копия. Всички останали са извън закона. Въпросът е кое е задържаното в Дубай. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Копие на Панагюрското съкровище е иззето от българската делегация за „Експо 2020“ на митницата в Дубай преди два дни, съобщиха журналистите от сайта Bird.bg. Случаят бе потвърден и от Министерство на културата пред „Площад Славейков“.

Според първоначалната информация, копието на съкровището е от злато с общо тегло 6 кг. Делегатите са го пренасяли с документ, че не представлява оригинал и не е културна ценност. Дубликатът е трябвало да бъде изложен на българския павилион, но за властите в ОАЕ липсата на документация за копието е означавала, че това е неправомерен внос на 6 килограма злато в страната. Документацията е трябвало да бъде оформена от Министерство на икономиката. Копието е трябвало да бъде съпроводено с манифест за износ и предварително уведомление до митниците в Дубай. Това е било част от ангажиментите на Министерство на икономиката.

Според Закона за културното наследство, Министерството на културата няма ангажимент към износа на копие, което не представлява културна ценност. Въпросът е кое е това копие. Защото според ЗКН официалните копия на съкровището са общо три – едното е в музея в Панагюрище, второто – в Пловдивския археологически музей, а третото – в Националния исторически музей, където се излага, когато оригиналът пътува по изложби. Преди законът да бъде приет през 2009 г. обаче, копия са били изработвани без контрола на министъра на културата още от социалистически времена. Тодор Живков е поръчвал изработването на копия на Панагюрското злато за подаръци на държавни глави от братски държави – Муамар Кадафи, Ясер Арафат, Михаил Горбачов. Правени били копия на отделни предмети и за годишнини на висши партийни функционери. Към момента не е ясно колко точно са наличните музейни идентични копия на Панагюрското съкровище.

Възможно е задържаното злато на Министерството на икономиката да не е копие, а реплика. ЗКН урежда и изработката на реплики на национални ценности, каквато е Панагюрското съкровище – те трябва да се различават от оригинала поне с една десета от размера му.

„Площад Славейков“ отправи запитване до министерствата на културата и на икономиката какво точно е задържано от митническите власти в Дубай – копие или реплика. И ако е копие, което не е от официалните три музейни експоната, се оформя следният казус: как ще се процедира, ако е четвърто копие, тоест незаконно.

За наличието на проблем с Панагюрското злато потвърди и министърът на културата Велислав Минеков в отговор на въпрос по случая в страницата на Миинистерството на културата във Фейсбук:

Вижте още: КОПИЕТО НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТО БЛОКИРАНО НА МИТНИЦАТА В ДУБАЙ, ДОКАТО НЕ МУ ПЛАТЯТ МИТОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах