Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Копие на „Спасителят на света“ продадено за €1 млн.

Силно олющено и датирано ок. 1600 г., италианска школа, след Леонардо да Винчи

Нито многобройните щети по копието, нито анонимността на автора му са попречили на новия собственик да инвестира в произведението. Снимка: „Кристис“ - Копие на „Спасителят на света“ продадено за €1 млн.

Нито многобройните щети по копието, нито анонимността на автора му са попречили на новия собственик да инвестира в произведението. Снимка: „Кристис“

Копие на Леонардовия „Спасителят на света“ в лошо състояние бе продадено за 1 млн. евро на търг в „Кристис“. Произведението, датирано около век след смъртта на ренесансовия гений, значително задмина първоначалните очаквания на арт специалистите, които му поставиха очаквана цена от 10-15 хил. евро, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Копието, рисувано върху дървена плоскост от топола, е с неизвестен автор. В каталога на тръжната къща е описано „италианска школа, ок. 1600 г., след Леонардо да Винчи“. Ако творбата е правилно датирана, това със сигурност означава, че не идва от ателието на художника, починал във Франция век по-рано, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Пигментите на картината не са били подложени на задълбочен научен анализ, споделя Пиер Етиен от „Кристис“, аукционната къща е поръчала само доклад за състоянието на творбата на независим експерт. Специалистът е отбелязал многобройните щети върху червената дреха на Христос, олющванията по брадата му, зоната над главата и на фона около глобуса, който държи. Ултравиолетови лъчи са показали няколко реставрации в миналото, но „предвид, че важните части на картината не са били подлагани на промяна, може да се смята, че произведението е в добро състояние“.

Копието, продадено в „Кристис“, е познато на изследователите на Леонардо и е включено в каталога от 2019 г., който придружаваше изложбата с творби на художника в Лувъра. То е изброено сред общо 22-те познати копия на „Спасителя на света“ и според куратора Венсан Дельовен е част от „семейство от три композиции“, като това е с най-високо качество. Следите на работата обаче изчезват след продажба на търг от 1962 г.

Забележителната цена, платена от новия собственик, е поредното доказателство за магията на „Спасителят на света“, който през 2017 г. бе продаден за рекордните 450 млн. долара. Картината, която не е показвана пред публика след продажбата ѝ, днес е собственост на принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия и местоположението ѝ се гадае единствено на базата на слухове.

„Всичко, свързано с Да Винчи, отключва най-дивите страсти“, обяснява си възхищението от картината Пиер Етиен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС