Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копието на оригинала

Във Военно-историческия музей се съхранява копие на портрета на Александър I Батенберг, купен от българската държава за €18 хил.

Копието на портрета, изложено във Военно-историческия музей, е приблизително два пъти по-малко от оригинала на картината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Копието на оригинала

Копието на портрета, изложено във Военно-историческия музей, е приблизително два пъти по-малко от оригинала на картината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Известният портрет на княз Александър I Батенберг с царски инсигнии, купен от българската държава след наддаване на търг във Виена, е добре познат у нас. Копие на живописното произведение се намира в Националния военно-исторически музей в София. От музея бяха любезни да ни разкажат за историята на платното и да ни позволят да го снимаме, въпреки че днес институцията е в почивен ден.

През 1938-а година Главният военен музей (както се е казвал тогава) получава копието на княжеския портрет, който сега виси в една от полутъмните му зали, разказва Деяна Костова от дирекция „Връзки с обществеността“ на музея. През същата година вдовицата на Батенберг, графиня Йохана фон Хартенау, изпраща два вагона с лични вещи на княза. В тях са събрани 1094 експоната, които днес са част от колекцията на Военно-историческия музей. Дали портретът е бил част от тази пратка, или се е оказал в музея по други пътища, информация няма.

Под копието има надпис, който гласи:

„Портрет на княз Александър I Батенберг (литография), худ. Конрад Дилиц“.

Министърът на културата Боил Банов до оригиналния портрет на Александър I Батенберг във Виена. Снимка: Министерство на културата

Но живописният маниер на изпълнението изключва възможността то да е литографски отпечатък. Доколкото се вижда, освен размерите, се забелязва и друга разлика с оригинала – в долния десен ъгъл на копието, под подписа на художника е изписано още нещо – според специалистите от музея, това е името на берлинското ателие, което е изработило копието. Годината на изработката му е неизвестна.

Потърсени за експертен коментар, от Националната художествена галерия ни обясниха, че е възможно копието да е олеография – вид репродуктивна техника, довършвана с маслени бои. Тя е била разпространена през XIX век, а след появата на фотографията по-рядко.

Вижте още: БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ТАЙНО НАДДАВА И КУПИ ПОРТРЕТ НА КНЯЗ БАТЕНБЕРГ

ЗАЩО ДЪРЖАВАТА КУПИ ПОРТРЕТА НА АЛЕКСАНДЪР I БАТЕНБЕРГ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах