Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Копието на Панагюрското злато блокирано на митницата в Дубай, докато не му платят митото

Мажоритарният собственик на „Сиела” участва с две фирми в консорциума, който изнася копието на съкровището за „Експо 2020”

Панагюрското златно съкровище е античен комплект съдове от девет съда, изработени от злато, с общо тегло 6,164 кг. - Копието на Панагюрското злато блокирано на митницата в Дубай, докато не му платят митото

Панагюрското златно съкровище е античен комплект съдове от девет съда, изработени от злато, с общо тегло 6,164 кг.

Има българско злато на митницата в Дубай. Това потвърдиха както от Министерство на икономиката, които излязоха със специално изявление, така и дипломатически източници, цитирани от „Клуб Z“. Малко по-рано от Националния исторически музей обаче излязоха с опровержение, че има задържани предмети в Дубай.

Копие на Панагюрското златно съкровище е било задържано на митницата в Дубай, при опит да бъде внесено в ОАЕ за участие на българския павилион на „Експо 2020“, научи „Площад Славейков“. Предметите са били пренасяни не в ръчен багаж, както първоначално съобщиха от сайта Бърд.бг, а в куфари, брандирани с името на НИМ. В документите им било вписано, че се внася златно съкровище. От митническите власти веднага поискали да бъде платено мито за златото, но делегатите отказали. Сега копието, собственост на Националния исторически музей, стои блокирано на митницата в Дубай и това ще продължи, докато не му бъде платено митото.

Проблемът около копието на съкровището се оказва свързан с липса на координация между институциите и некоректно изпълнение на договора на ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“, външен изпълнител на Министерство на икономиката, спечелил обществена поръчка за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение „ЕКСПО 2020 – Дубай” в ОАЕ. Стойността на обществената поръчка е била 6,7 млн. лв.

В изявлението на Министерство на икономиката се казва:

„Документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“.

Тази важна част от българската експозиция за „ЕКСПО 2020“ документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности“.

В консорциума, който е организирал българското представяне на „Експо 2020“ в Дубай (отложено заради пандемията с една година), влизат фирмите „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД, „Арка Л.Т.Д.“ ООД, „Д.о.Ф“ ЕООД, „Сиела Норма“ и „Инфинити Травел“ АД. Последните две от тях са свързани директно с адв. Иван Тодоров, мажоритарен собственик на „Сиела“. „Сиела Норма“ е фирмата, от която българската държава наема машините за гласуване.

Според „Клуб Z“ задържаното злато е било пренасяно в контейнер. На място на летището е установено, че има 12, а не девет килограма злато, както е обявено. (Ако е копие на Панагюрското злато обаче, теглото му би трябвало да е 6 килограма.) Преди това консорциумът ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ е поискал от Министерството на външните работи по дипломатически път да отмени плащането на мито за вноса на предметите. МВнР е изпратило нота, но отговор от ОАЕ не е бил получен. Организаторите все пак решили да не чакат пристигането на отговора и отпътували. Така се стига до задържането на златото на митницата. За да бъде освободено, трябва да бъде платено задължителното мито, но от консорциума отказват да го направят.

Пак според „Клуб Z“, в Националния исторически музей нямат информация къде се намира златното копие на Панагюрското съкровище в момента, нито кога ще бъде върнато в България. Малко по-рано НИМ изпрати съобщение до медиите, препубликувано и от Министерство на културата, в което отрече цялата история с Панагюрското съкровище. Минути по-късно опровержението беше свалено от сайта и страницата на Министерство на културата във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах